Glas Javnosti

SLAVI SE PODIZANJE SPOMENIKA STEFANU NEMANJI, a još četiri u planu za gradnju bez ikakvog tendera?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dok još traju odjeci otvaranja spomenika Stefanu Nemanji, i slavodobitne izjave državnih zvaničnika, u pozadini se radi na podizanju još četiri spomenika, bez ikakvog tendera

Posle spomenika Stefanu Nemanji, beogradska vlast planira da u prestonici postavi još četiri – despotu Stefanu Lazareviću, Aleksandru Deroku, Vasku Popi i Olgi Jevrić. Planom javnih nabavki koji je usvojen krajem 2020. za ovu namenu grad će potrošiti nešto više od pola miliona evra. Dva ugovora su već sklopljena, direktnom pogodbom bez tendera.

Ugovor za izradu spomenika despota Stefana Lazarevića je već potpisan i Beograđane će koštati 12,5 miliona dinara. Ovaj spomenik će biti postavljen između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve i Palmotićeve a izradiće ga vajar Svetomir Arsić Basara. U ugovoru se navodi da je reč o jedinstvenom umetničkom delu, te da je to i razlog zbog čega je sve dogovarano direktnom pogodbom bez tendera. Iako je model spomenika već postojao, odnosno izložen je u postavci Istorijskog muzeja Srbije, time nije izbegnuto plaćanje „izrade modela“. Za to je izdvojeno dodatnih 2,5 miliona dinara.

 Na isti način izabran je i Zoran Kuzmanović, umetnik koji će izraditi spomenik Aleksandru Deroku. Prethodno je formiran Odbor za podizanje spomenika koji je doneo odluku da se autor angažuje po pozivu. Prema ugovoru koji je već potpisan, ovaj posao koštaće 3,8 miliona dinara. Za ovaj spomenik u ugovoru se ne navodi gde će biti postavljen. Ono što je zajedničko i za jedan i za drugi spomenik je da su ugovori sklopljeni direktno sa umetnicima, bez prehodnog objavljivanja javnog poziva.

Sve to je deo plana javnih nabavki Sekretarijata za kulturu Grada Beograda koji je usvojen krajem 2020. godine. Taj plan predviđa i troškove od više od 21 milion dinara za „konsultanske usluge i pružanje stručne pomoći u sprovođenju i organizaciji urbanističko arhitektonskih konkursa za izradu idejnih rešenja spomen- obeležja na teritoriji Grada Beograda“. Zanimljivo je da su pre angažovanja konsultanata već potpisana dva ugovora. Za ovu nabavku, za razliku od ostalih, predviđen je otvoren postupak javne nabavke.

Kako se može videti u objavljenoj dokumentaciji na Portalu javnih nabavki, vlast Beograda ima nameru da podigne spomenik Vasku Popi. Procenjena vrednost ovog umetničkog dela je 5,8 miliona dinara. Istim planom predviđeno je i da se izradi skulptura Olge Jevrić, koja bi koštala oko 7,8 miliona dinara.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR