Glas Javnosti

SLAVA MU I HVALA! Preminuo tvorac Plazma keksa: Čuvenu poslasticu nije patentirao, smatrao da pripada svima (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na Tviteru je osvanula vest da je jedan od tvoraca “Plazma” keksa, Petar Tutovac preminuo.

Petra Tutovca su iz Hrvatske doveli Miloš Reljin i Momčilo Filipović, osnivač kompanije “Bambi”.
- Šezdesetih godina prošlog veka krenuo u potragu za najboljim keksom u Evropi. Posle godinu dana obilaska svih fabrika, put me doveo do Milana, gde sam na velikoj reklami video “plazmon”. Taj keks se topio u ustima. Presekao sam i odlučio da se bavim samo tim keksom – govorio je Filipović.


Dok je tražio podršku za izgradnju keksare u Požarevcu, Filipović istovremeno traga i za stručnim kadrom. Obraća se Milošu Reljinu, koji na preporuku dovodi Petra Tutovca iz Hrvatske. Upravo njegovo ime vezuje se za početak proizvodnje “plazma” keksa u Srbiji.
Tutovac je radio u maloj proizvodnji keksa, gde nije bio zadovoljan. On tada porodicom dolazi u Leskovac. Kada je došao, imao je diplomu majstora za proizvodnju keksa, koju je dobio na kursu u fabrici “Kraš”. U međuvremenu napredovao i posle sistematizacije postao tehnički direktor.

Ubrzo je pokrenuta akcija za izbor imena fabrike u Požarevcu. Naziv “Bambi” su dali roditelji i deca na tom konkursu. Nagrada je bilo porodično letovanje na moru. "Plazmi" je Filipović dao ime, piše Objektiv.

BONUS VIDEO: DR ALEKSANDAR RADOJEVIĆ: U TOKU JE HRONIČNO TROVANJE!




SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR