Glas Javnosti

СЛАБИЈЕ ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ПРОДУЖЕНИ БОРАВАК ИЛИ МАЊАК ДЕЦЕ: Чак 1.000 ђака мање на списку

Društvo
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 12.10.2018

Слабије интересовање за дужи боравак у школи у првом и другом разреду, број осмолетки где деца дуже остају смањен са 42 на 13.

ИНТЕРЕСОВАЊЕ за продужени боравак у првом и другом разреду је ове године мање него прошле. Према подацима Секретаријата за образовање и дечју заштиту, из градске касе ће се издвајати новац за плате наставника у боравку за први и други разред у 13 основних школа, док их је прошле године било 42. Број школа у којима ће трећаци и четвртаци моћи да буду у боравку остао је исти - 78.

 
Укупан број ученика нижих разреда који ће ове године боравити у школи пре и после наставе мањи је за око 1.000, говоре подаци Секретаријата за образовање и дечју заштиту. Како наводе надлежни, са око 5.000 школараца у продуженом боравку, ове године ће радити 196 наставника, док је пре годину дана 236 учитеља радило са око 6.000 деце.

- Број заинтересованих за продужени боравак сваке године варира, а ово су очекиване цифре имајући у виду да је за око 400 мање првака - кажу у Секретаријату. - Дневница за посао учитеља у продуженом боравку је 833,33 динара. Град разматра могућност да од 1. јануара повећа ову дневницу, јер је реч о одговорном послу који мора бити боље плаћен.

Са децом у боравку раде професори разредне наставе, које ангажују школе по уговорима о привременим и повременим пословима, а избор запослених је у надлежности директора. Учитељи су ангажовани само у боравку, а њихова плата зависи од броја радних дана. Не постоји прописана документација за упис у продужени боравак, потребно је да само родитељи у школи пријаве да су заинтересовани за ову услугу. Стручно упутство Министарства прописује да у групама може бити најмање 25, а највише 30 деце.

- Број деце у продуженом боравку у школама варира од године до године и зависи од заинтересованости родитеља за ову услугу - наводе у Секретаријату. - Град Београд финансира плате учитељица и учитеља који раде у продуженом боравку за трећи и четврти разред. У првом и другом разреду, за новоотворене групе, школе захтев шаљу Министарству просвете, науке и технолошког развоја и тек по добијању одбијенице, Град има основ да плаћа и њих. 

Глас јавности / НОВОСТИ / од 12.10.2018

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR