Glas Javnosti

SKUP PODRŠKE VETERANA OVK : U Prištini – uzvikivalo se „Dole vlada“

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nekoliko hiljada građana okupilo se na Trgu Skenderbeg na protestu protiv Vlade i nacrta zakona o minimalnoj zaradi koji je ove nedelje usvojila Skupština Kosova, a kojim nisu obuhvaća primanja veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Organizator protesta su pojedini predstavnici civilnog društva, a podržali su ga Organizacija veterana rata OVK-a i opozicione partije, Demokratska partija Kosova (PDK) i Alijansa za budućnost Kosova (AAK). Na protestu su bili prisutni i pojedini poslanici PDK-a i AAK.

Okupljeni su nosili albanske, kosovske, američke i OVK zastave. Uzvikivalo se OVK-a, dole Vlada.

Osim zbog toga što su izostavljeni iz Zakona o minimalnoj zaradi, okupljeni su izrazili i protest zvog objavljenih audio snimaka na kojima se čuje kako šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Lila na srpskom jeziku razgovara sa šefom poslaničke grupe Srpska lista Slavkom Simićem o veteranima.

Jedan od govornika na protestu, predsednik udruženja porodica nestalih lica na Kosovu „Glas roditelja“ Bajram Ćerkini poručio je Vladi Kosova da više ne priča bajke.

“Ne možeš da lažes one koje si lagao pre dve i po godine gospodine premijeru. I oni su postali svesni ko je Albin Kurti. Budite jaki (veterani), takvi kakvi ste, govorite kako treba da se radi, jer je ovo malo, šta treba sutra uraditi ukoliko ne shvate. Ovaj protest je mali, treba da bude i drugih protesta”, kazao je Ćerkini.

Bivši borac Oslobodilačke vojske Koosva Avni Ajeti kazao je da niko nije verovao da će posle skoro 25 godina od rata morati da se protestuje za slobodu i prava veterana OVK-a.

„Danas smo ovde ispred Vlade nezavisnog Kosova kojeg smo krvlju i žrtvom oslobodili i u kojem se za veterane OVK-a i dalje pitaju srpski kriminalci što nas ubijaju i tuku naše policajce na severu. Mi smo čak i iznenadne napade neprijatelja pretvorili u kontranapad, zato smo ovde da slobodnim govorom odgovorimo na ovaj nedostojan tretman koji se graniči sa izdajom“, kazao je Ajeti.

On je kazao da veterani pozivaju predsednicu Kosova Vjosu Osmani da ne dekretuje zakon o minimalnoj zaradi koji isključuje veterane rata OVK-a, jer će se u suprotnom suočiti sa stalnim protestima.

Na kraju polusatnog protesta, učesnici su se mirno razišli.

Glas javnosti/Anadolija

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR