Glas Javnosti

SKORO STOTINU BODOVA BILO POTREBNO ZA UPIS GIMNAZIJE: Prag mnogo VEĆI nego prošle godine!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prag za upis u gimnazije, ali i u srednje stručne škole ove godine viši je u odnosu na prošlu, ali i prethodne godine, što znači da su osmaci, da bi uspisali neku od željenih škola, morali da osvoje i po nekoliko bodova više nego njihovi vršnjaci lane.

Stručnjaci smatraju da je razlog - laki zadaci na maloj maturi zbog čega su deca osvojila veći broj bodova i samim tim je podignut prag za upis.

Tako je, recimo, za Treću beogradsku gimnaziju koja je godinama među najpopularnijim školama, ovoj generaciji za upis na prirodno-matematički smer bilo potrebno čak 97,08 poena, dok je lane taj prag iznosio 94,78 bodova. Najviše poena za upis trebalo je da osvoje maturanti koji su hteli da upišu novosadsku gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj", njima je za upis na prirodno-matematički smer bilo potrebno čak 98,38 bodova, za šta se prošle godine tražilo tri boda manje. Za takođe popularnu Prvu beogradsku gimnaziju za upis su bila potrebna 92,03 poena, a lane je bilo potrebno najmanje 90,38.

Kada je reč o srednjim stručnim školama, i za upis je bilo potrebno osvojiti u proseku po dva - tri poena više nego lane. To je slučaj sa Medicinskom školom "Nadežda Petrović" iz Zemuna, gde je za upis na smer medicinski tehničar ove godine bilo potrebno 81,04 poena, a prošle godine 68,07 poena, za upis na smer vaspitač ovoj generaciji trebalo je 82,24 poena a prethodnoj 78,80 bodova.

Bodovi se, inače, računaju prema uspehu u srednjoj školi koji može doneti 60 i prema uspehu na maloj maturi gde se na tri testa - iz srpskog, matematike i kombinovanog - može osvojiti 40 bodova.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR