Glas Javnosti

SKORO 100 %: U Argentini inflacija 94,8%

Društvo
Autor: Glas javnosti

Argentina je 2022. godine zabeležila inflaciju od 94,8% što je najviše u toj zemlji posle 32 godine i jedna od najviših inflacija 2022. u svetu.

Ipak, stopa za decembar od 5,1% pokazuje relativno usporavanje poslednjih meseci.

Indikator cena za decembar koji je danas objavio Nacionalni institut za statistiku (Indec) pokazuje tendenciju ka smanjenju inflacije od mesečnog vrhunca od 7,% u julu, potom 6,3 u oktobru i 4,9% u novembru, prenosi portal Ekapija.



Inflacija u Argentini bila je 50,9% u 2021. godini, a posle lanjskog porasta Vlada računa da je obuzda na 60 odsto ove godine, i na toj projekciji je zasnovala državni budžet.

Prethodni rekord je bio 1991. godine sa više uzastopnih međugodišnjih stopa inflacije iznad 100%. Ta godina je obeležila kraj ciklusa hiperinflacije iznad 1.000 odsto.

Argentina, treća privreda u Latinskoj Americi, zaglavljena je u hroničnoj inflaciji, dvocifrenoj poslednjih 12 godina iz raznih razloga kako domaćih - vraćanje budžetskih deficita, inflaciona očekivanja velikih razmera, tako i spoljnih - najpre padnemija, a sada uticaj rata u Ukrajini, koji sprečavaju oporavak.

Ta zemlja očekuje da će privredni rast 2022. biti obračunat na oko pet odsto, posle rasta od 10,3%2021. godine, dok je prethodne tri godine bila u recesiji.

Ove godine očekuje se da će rast privrede Argentine biti oko dva odsto, usporen kao i cela svetska privreda, ali ipak jedan od najjačih u Latinskoj Americi, po predvidjanjima Svetske banke objavljenim ove nedelje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR