Glas Javnosti

ŠKOLSKIM ODBORIMA ISTEKAO MANDAT: Institucije ne reaguju, šta se čeka?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Profesor Pravnog fakulteta Miloš Prica to što Skupština odlaže imenovanje tumači kao ostavljanje prostora da škole budu partijski plen.

Da većinom niških osnovnih škola više od godinu dana upravljaju školski odbori kojima je istekao mandat, potvrđuju direktori tri škole. Kako Skupština Grada nije imenovala nove članove, a ni ministar privremeni organ upravljanja, trenutno je na delu "nezakonita situacija", ističe profesor Pravnog fakulteta Miloš Prica, koji to što Skupština odlaže imenovanje, tumači kao ostavljanje prostora da škole budu partijski plen. Iz Skupštine bez odgovora zašto ne imenuju nove članove odbora.

Školski odbor je najviši organ upravljanja ovom obrazovnom ustanovom koji ima devet članova - tri roditelja, tri nastavnika i tri predstavnika lokalne zajednice. Svi zajedno zaduženi su za upravljanje školom, donošenje svih bitnih akata, finansijskih planova, a utiču i na izbor direktora.

Mandat Školskog odbora OŠ "Ratko Vukićević“ istekao je novembra meseca 2022. godine, a predlog kandidata za nove članove dostavljen je Skupštini Grada mesec dana ranije, odnosno 29. septembra te godine. Sličnu situaciju potvrđuju i iz osnovnih škola "Radoje Domanović" i "Dušan Radović", uz isticanje da je takva situacija i u ostalim školama.

Jedan od predloženih kandidata iz reda roditelja u OŠ "Ratko Vukićević" je profesor Miloš Prica, koji je bio član Školskog odbora u periodu od 2019. do 2022. godine, kada je istekao poslednji mandat.

Počev od oktobra 2022. godine do dana današnjeg, Skupština Grada nije imenovala članove Školskog odbora, ni u OŠ "Ratko Vukićević“, niti u bilo kojoj drugoj osnovnoj školi na teritoriji našeg grada. Prema mojim saznanjima, nije mali broj osnovnih škola u kojima je istekao mandat Školskom odboru - navodi Prica.

Na pitanje zašto Skupština Grada ne imenuje nove članove Školskog odbora, kaže da nema razuman odgovor, već samo sumnje.

Ako su kandidati za nove članove predloženi pre isteka mandata postojećeg Školskog odbora, Skupština Grada bila je dužna da u kratkom roku imenuje nove članove, kako bi se novi saziv Školskog odbora konstituisao odmah nakon isteka mandata postojećeg Školskog odbora - ističe Prica.

Ako postoji objektivna sprečenost da Skupština Grada imenuje nove članove Školskog odbora, u tom slučaju Ministar prosvete imenuje Privremeni organ upravljanja - do imenovanja novih članova Školskog odbora. To se nije dogodilo ni posle godinu dana, zbog čega je, kako smatra Prica, na delu nezakonita situacija.

Umesto da Skupština grada imenuje nove članove Školskog odbora, bojim se da će, s ciljem postizanja patronaže političkih stranaka nad školom, pribeći postavljanju privremenih organa upravljanja, što je nerazumno i grubo nezakonito - objašnjava profesor.

S obzirom na to da po tri člana predlažu roditelji, nastavnici i Skupština Grada, pojašnjava da time vladajuća partija ne može potpuno kontrolisati upravljanje školom, dok će u slučaju da ministar imenuje privremeni organ upravljanja, verovatno na to mesto postaviti 5 podobnih članova koji će uticati i na odabir direktora.

Školski odbor je organ upravljanja, ali oni posebno imaju u vidu izbor direktora, jer Školski odbor daje mišljenje prilikom izbora direktora i to mišljenje ima veliki značaj. Na kraju ministar postavlja direktora, ali na osnovu mišljenja nastavničkog veća i Školskog odbora i meni je sada jasno da žele da naprave jedno v. d. stanje kao što smo već imali prilike da vidimo - smatra Prica.

Na taj način, smatra, obezbediće se potpuna kontrola škola, što za poslednicu ima još veći upliv politike u prosvetu.

Kako to tumače iz Skupštine Grada, kao i zbog čega više od godinu dana nisu imenovali nove školske odbore, redakciji Južnih vesti nisu odgovorili. Iz pojedinih škola kažu da su uvek dobijali objašnjenje da će to biti učinjeno na nekoj od narednih sednica Skupštine, ali se to još nije dogodilo.

Većnica za obrazovanje Marija Ranđeović takođe nije odgovarala na pozive novinara Južnih vesti.

Glas javnosti/Južne vesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR