Glas Javnosti
posta

Školske torbe preteške - ne bi trebalo da prelaze 10 odsto težine deteta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Roditelj moraju da izdvoje pravo bogatstvo za školsku opremu, a ona na kraju bukvalno pada na slabašna leđa dece, čija tela rastu i razvijaju se.

Školske torbe pune knjiga ne smeju da prelaze 10 odsto telesne težine deteta. Istraživanja pokazuju da se 65 odsto dečjih bolova u vratu i ramenom pojasu i 35 odsto u lumbalnom delu kičme javlja kao posledica teških torbi i rančeva, kažu fizioterapeuti.

Prema njihovim rečima, ranac mora da bude čvrst i ima široke kaiševe preko ramena, i dete mora da ga nosi na oba ramena.
 
Preporučljivo je da se koriste trake za fiksiranje oko struka, a takođe se savetuje ravnomerno punjenje ranca, što znači da teže predmete treba staviti bliže kičmi.
 
Uprkos pravilu 10 odsto, učenici nižih razreda u torbi nose u proseku deset knjiga. Tu su i pernice sa olovkama, flomasterima, bojicama, lenjirima... zatim užina, flašica vode, ponekad i oprema za fizičko vaspitanje.
 
Stručnjaci preporučuju da se deca bave telesnom aktivnošću kako bi se njihovo telo zdravo razvijalo, a jačanje mišića pomoći će i kod nošenja težeg ranca.
 
Danas postoje rančevi sa točkicima koji mogu da se vuku, što može da bude olakšanje za mališane. Ruksaci učenika do četvrtog razreda teški su u proseku od tri do sedam kilograma, dok od petog razreda ta težina nije manja od sedam kilograma. Neki rančevi dosežu težinu i do 10 kilograma prenosi .021.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR