Glas Javnosti

ŠKOLA KOJA ČUVA TRADICIJU: U jednom gradu u Srbiji deca ne uče samo GRADIVO već kako da NAPRAVE GIBANICU (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Osnovna škola "Vučić Veličković" može da se pohvali drugačijim pristupom edukaciji učenika koje podstiče da čuvaju stare vrednosti.

Kroz različite radionice, deci se prenosi znanje o domaćim radinostima, ali i specijalitetima srpske kuhinje.Ono što se nekada učilo na domaćinstvu, a i dan-danas je zanat koji se "krade" od mama i baka, dovoljno je dobro i za školske klupe.

U ovoj školi tako je u ulogu nastavnice uskočila Stanimirka Poledica, domaćica, koja je mlađim naraštajima pokazala kako se pravi prava srpska gibanica.

- Ranije je moja majka pravila kore, koje su se pekle na šporetu. Kako koju ispeče, ona je tako stavi na šporet i razvija. Nisu to bile gotove, gospodske kore kao sad - rekla je Stanimirka i dodala da to uopšte nije lak posao. Snage, ipak moraš da imaš, a i da znaš kako da se okreneš da bi kora sa svih strana bila jednaka.

- I moja majka je žurila da napravi gibanicu, da bi joj se mi deca radovali. Jedva smo čekali da se gibanica ispeče, pa da se skupimo. Nismo imali sto, već okruglu trpezu. Gibanica je bila na sred trpeze. Mi deca, nas je šestoro bilo, posedamo na tronošce i jedemo.

Kako je naglasila, gibanica mora da bude bogata filom. Domaćice su ranije koristile svinjsku mast, kako bi napravile što kaloričniju gibanicu, a nadev se pravio isključivo od domaćih proizvoda- starog sira, kajmaka i jaja.

Nakon toga, gibanica se peče na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Pored pite savijače, domaćice danas često prave gibanicu gužvaru, koju je lakše i brže spremiti, jer se koriste gotove kore.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR