Glas Javnosti

SKANDAL! SKINUTA ZASTAVA SA MANASTIRA GRAČANICA: Maskiran u crno sa zastavom 'velike Albanije' polomio jarbol i uklonio barjak SPC (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nepoznata lica skinula su trobojku Srpske pravoslavne crkve i polomili jarbol kod ulaznih vrata u dvorište manastira Gračanica.

Slike oskrnavljene crkvene zastave osvanule su na društvenim mrežama, na kojima se vidi kako Albanac maskiran u crno i sa zastavom "velike Albanije" gazi trobojku, navodi Kancelarija za KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da je skidanje trobojke SPC i lomljenje jarbola kod ulaznih vrata u dvorisste manastira Gračanica direktan napad na veru i preteća poruka vernicima SPC, ali i pokazatelj da je u srpskim sredinama u Pokrajini opasna bezbednosna situacija.

Iz Kancelarije saopštavaju da u "punom jeku antisrpske kampanje od strane albanskih ekstremista na prostoru Kosova i Metohije svedočimo novom incidentu". 

 

Fotografije oskrnavljene crkvene zastave osvanule su na društvenim mrežama, na kojima se vidi kako Albanac maskiran u crno i sa zastavom "velike Albanije" gazi trobojku.

-Ovaj čin direktan je napad na veru i preteća poruka vernicima Srpske pravoslavne crkve, uz nedvosmisleni pokazatelj nestabilne i opasne bezbednosne situacije u srpskim sredinama na KiM. Istovremeno, više je nego očigledno da Kosovska policija niti je u stanju, niti u praksi štiti objekte Srpske pravoslavne crkve- navodi se u saopštenju.

Nije slučajno, dodaje se dalje u saopštenju, da se ovaj skandalozni, vandalski čin događa neposredno nakon obeležavanja velikog srpskog praznika Vidovdana, koje je upriličeno u Gračanici i to uz prisustvo Patrijarha srpskog, gospodina Porfirija i brojnih građana.

 

-Nakon što je njegova svetost poslao poruku mira, suživota i poštovanja verske i nacionalne različitosti, ovaj incident jasan je pokazatelj da za tako nešto ne postoji sluh u Prištini, što pogoduje bujanju albanskog ekstremizma, koji na takve poruke odgovara skrnavljenjem manastira- podvlači se u saopštenju.

Kancelarija za KiM ukazuje da se nad srpskim narodom i pravoslavnim verskim objektima na KiM sprovodi serija agresivnih napada i organizovanog nasilja, a posebno se intenzivira prilikom obeležavanja velikih praznika.

-Sa jedne strane imamo slike bezumnog i otvorenog nasilja nad svim simbolima pravoslavlja i nad našim narodom u pokrajini, maltretiranje Srba od strane kosovske policije, a samo zato što su se uputili na Gazimestan da obeleže Vidovdan, oduzimanje srpskih zastava, majica sa srpskim simbolima, pretresanje monahinje i hapšenje mladića koji se tom činu usprotivio, dok sa druge strane imamo predstavu političara iz Prištine za evropske zvaničnike o oazi verske i nacionalne tolerancije na prostoru Kosova i Metohije- ističe kancelarija za KiM.

 

Od početka godine dogodilo se ukupno sedamdeset napada na Srbe, njihovu imovinu i imovinu SPC, kao i više od 15 vandalskih činova kojima su na meti bili objekti Srpske pravoslavne crkve i takve slike najrečitije govore o realnom životu Srba na Kosovu i Metohiji.

 

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR