Glas Javnosti

SKANDALOZNO: PROTERUJU SRBIJU IZ ŠKOLE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Osnovnoj školi „Mihajlo Pupin“ u zemunskom naselju Nova Galenika učenicima je zabranjeno da nose majice sa obeležjima Srbije, rekla je za Glas javnosti majka učenika koji pohađa osmi razred ove škole.

Da skandal bude veći, ova zabrana je saopštena učenicima uoči 15. septembra, koji danas Srbija i Republika Srpska obeležavaju kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Umesto da decu uče da budu ponosna na svoju zemlju i njena obeležja, deci se šalje poruka da treba da se stide toga, kaže naša sagovornica.  

Majka osmaka kaže da je on prošle sedmice majicu sa natpisom Srbija, grbom naše zemlje i likom Dušana Silnog (na fotografiji) koju je dobio na poklon nosio u školi prošle sedmice i vratio se tužan i zbunjen. Naime, neki od učenika su ga, zbog majice, nazivali „ustašom“ i „Šiptarom“. (?!)

Nekoliko dana nakon toga učenici su, dodaje naša sagovornica, obavešteni da je ubuduće zabranjeno da nose majice sa obeležjima Srbije!? Uz to, kako navodi, rečeno im je da ne smeju da nose ni majice sa obeležjima drugih država, fudbalskih klubova, LGBT simbolima.


Majka dečaka kaže da može da razume da nisu preporučljiva neka od drugih obeležja, ali zašto deca ne smeju da nose simbole svoje zemlje – u tome nema ničeg provokativnog, već, naprotiv, tako se deca uče patriotizmu i tome da vole svoju domovinu.

JOŠ VEĆI SKANDAL STIGAO IZ MINISTARSTVA PROSVETE

Otac dečaka je povodom toga poslao mejl Ministarstvu prosvete, na šta mu je stigao sledeći odgovor:

„Definisanje načina odevanja učenika je autonomnost obrazovno-vaspitne ustanove. Reguliše se opštim aktom škole, Pravilnikom o ponašanju učenika, zaposlenih i roditelja u školi. Navedeni dokument donosi se nakon sprovedene javne rasprave u školi, odnosno pribavljenog mišljenja Saveta roditelja, učeničkog parlamenta i nastavničkog veća“ navodi se u odgovoru koji je ocu učenika stigao iz Ministarstva prosvete.

Ipak, nakon svega ostaje pitanje: da li je moguće da se iz škola u Srbiji, posle izbacivanja čuvenih pisaca, pesnika iz nastavnog programa, pa i zanemarivanja nekih važnih delova naše istorije, isteruje i sama Srbija? Kome i zašto smetaju obeležja Srbije na odeći učenika? Da li je to deo agende koja teži da se izbriše srpsko iz Srbije, da se izgubimo kao narod, da zaboravimo na našu tradiciju, istoriju, specifičnosti, da, na kraju, ne znamo ko smo i zašto treba da budemo ponosni na svoje poreklo?

SRBIJO JAVNO PITAMO MINISTRA PROSVETE:  GDE NAS VODI OVAKVO PONAŠANJE DRŽAVE PREMA MLADIMA KOJI SU BUDUĆNOST SRBIJE?

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od sly u 18.09.2023 18:20:15 h
     0 
личи ми да још један родитељ проблематичног детета оправдава своје пропусте, дете је због њих на тапету вероватно, треба њих мало пропитати превентивно да не бисмо опет сви патили...
od Jasmina u 17.09.2023 13:21:44 h
     0 
Sramot aje da se ovako nesto pise! Deci je receno da nije pizeljno nositi majce sa navijackim obelezjima, iskljucivo zbog bezbednosti dece, jer je u naselju bilo raznih incidenata. Receno je i za neprimerene natpise na mqjcama u smislu psovki i prozivki. A sve ostalo sto je navedeno je bezobrazluk i sramota. Pozdrav! P.S.Moje dete ide u ovu skolu.
od Boranija u 17.09.2023 08:29:43 h
     0 
Direktor nije Srbin i LGBt je. Direktore parizeru