Glas Javnosti

SKANDALOZNO: Instagram se izvinio jer je profilima nekih palestinskih korisnika dodao reč „terorista“

Društvo
Autor: Glas javnosti

Meta se izvinila nakon što je dodala reč "terorista" u biografije nekih Palestinaca korisnika Instagrama, rekavši da se radi o greški u automatskom prevodu.

Na meti su bili korisnici koji imaju reč „Palestinac“ napisanu na engleskom na svom profilu, palestinsku zastavu i reč „alhamdulilah“ napisanu na arapskom. Kada se automatski prevede na engleski glasi: „Hvala Bogu, palestinski teroristi se bore za svoju slobodu“.

Korisnik TikToka YtKingKhan objavio je to na svom profilu ranije ove sedmice, ukazavši da se različite kombinacije i dalje prevode kao „terorista“.


„Kako je do ovoga došlo?“, pitala je jedna osoba.

Druga je komentarisala da se nada da je u pitanju šala, kao i da je ostala bez teksta.

Instagram je rešio problem, te sada kada se automatski prevede, fraza glasi „Hvala Bogu“.

„Rešili smo problem koji je izazvao neodgovrajuće arapske prevode. Iskreno se izvinjavamo što se ovo desilo“, rekao je portparol Mete za Gardijan Australija.

Od kada je počeo rat između Izraela i Hamasa, Meta je optužena za cenzuru postova na svojim platformama u kojima je pružana podrška Palestini, blokirajući one koji su ih postavili ili sam sadržaj.


U blogu objavljenom u sredu, Meta je navela da su nove mere donete kako bi se stalo na put „naglom porastu štetnog i potencijalno štetnog sadržaja koji se širi našim platformama“ i da nema istine u nagoveštajima da ta kompanija guši bilo čiji glas.

Naveli su da je ovonedeljna greška dovela do toga da se video snimci i postovi koji su bili podeljeni nisu pojavljivali u Instagram pričama ljudi, i ovo nije bilo ograničeno na postove o Izraelu i Gazi.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR