Glas Javnosti

SKANDALOZNA OBJAVA TV B92 da spomenik U ŠUMARICAMA nazovu " VE TRI" u javnosti izazvala I SMEH I JEZU

Društvo
Autor: Glas javnosti

U subotu, 5. septembra, u vestima od 16 časova B 92, televiziji sa nacionalnom frekvencijom, voditeljka Branka Pajković pročitala je vest:" Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, Zoran Đorđević, položio je venac u Šumaricama ispred spomenika " VE TRi" !?!

Dobro ste pročitali, baš tako je u udarnim vestima pomenuta "koleginica" nazvala spomenik V/3 - legendarno Peto tri, podignut streljanim đacima i nastavnicima u kragujevačkim Šumaricama oktobra 1941. godine. Lekcija o događajima i spomeniku streljanim đacima i profesorima, dela vajara Miodraga Živkovića, uči se u nižim razredima osnovne škole i kao jednom od simbola Kragujevca, Šumadije i Srbije. U istoj lekciji se spominje da se spomenik simbolizuje mlade ptice u pokušaju leta, ali ne uspevaju zbog slomljenih krila. Takođe, od 2011. godine 21. oktobar se obeležava kao državni praznik - Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. 
Sve ove "suvišne detalje" nije morala nesrećna voditeljka ili po vizit karti - novinarka B 92, možda baš tada nije išla u školu zbog gripa ili je bezazleno pobegla sa časa, ali ako već nemaju lektora ili redaktora vesti, neverovatno je da nemaju bilo kakvog urednika, naravno ako ni on nije imao taj peh da baš " zakači zauške" kad se to predavalo u školi. Ustvari, kakvoj bre školi, epopeja o "Crvenoj bajki" je ono - slovo A, u našoj istoriji, književnosti, opštoj kulturi...
Tek ovakvim drastičnim primerima postajemo svesni u kakvom medijskom sunovratu živimo, ko su ljudi kojima je posao, kao, bave informisanjem naše javnosti. Tako na prošli Božić Informativna služba Ministarstva odbrane " čestita veliki praznik patrijarhu Pavlu"!?! Izvinjenje je stiglo nekoliko dana kasnije kad su verovatno " detaljnom proverom" utvrdili da je omiljeni srpski patrijarh Pavle, ipak, pre više od jedne decenije. Kasnije se saznalo da i naš ministar odbrane ima čak nekoliko " savetnika za medije", ali eto ispade da ne moraju oni da "baš znaju sve". Ili je baš posledica našeg medijskog sunovrata baš u tome da - svi znaju i mogu sve!
Velika, dakle, zabluda bila da je "Barbara sa Studija B" samo medijski incident, već naša više nego surova stvarnost, jer i dan danas jutarnje informativne programe na nacionalnim frekvencijama vode prekvalifikovani rijaliti voditelji kao Irina Vukotić, u tandemu sa Žikom Šarenicom, na Pinku ili Jovana Jeremić na Hepiju. Uveče rijalitiji seanse a ujutru informativno - politički program, neodoljive su slučajnosti da ne pomislimo da to neko, ipak, radi namerno!
Pre samo dva dana takmičar popularne "Slagalice" koji je, tvrde, prošao neophodne testove opšte kulture mrtav ladan u igri "Spojnice" spaja sultana Murata Prvog sa - 21. vekom! U studiju tajac, neverica, voditeljka kviza ćuti, šokirana a onda se emisija nastavlja dalje.
Da stavimo sad malo i ovu kritiku po strani, jer primeri su nebrojeni i poražavajući, da se malo pomerimo iz takvog bedaka. Elem, mnoge su se profesije poslednjih decenija suočile sa poražavajućom erozijom kvaliteta i dilentatizma. Najčešći, i za sada se pokazao kao relativno uspešan, model odbrane i čuvanja profesionalnih standarda desio se kada su njihova esnafska udruženja, komore ili šta već posegnule za licencama. Znači, ne može baš svako i baš sve. I napravili su kriterijume prema svojim specifičnostima i funkcioniše, neki se i hvale.
Ko bi to uradio za medije kod nas, je pitanje od milion dolara. Neko od postojećih udruženja novinara, Ministarstvo kulture...Auu, pa tamo baš i sedi urednici i direktori gore spomenutih!?! 
Zaboravite, idemo dalje, bar smo rekli i spasili dušu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR