Glas Javnosti

SKANDAL U KBC 'ZVEZDARA'! DIREKTOR SVORCAN UDARIO NA ZAPOSLENE: Lekari posle ODMORA mogu na posao SAMO AKO PLATE PCR!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktor KBC „Zvezdara“ Petar Svorcan uneo je razdor u koletktiv odlukom da heroji koji su do juče ginuli u crvenim zonama i borili se za život pacijenata zaraženih koronom, posle godišnjih odmora, bolovanja i slobodnih dana mogu da se vrate na posao samo ako iz svog džepa plate PCR test, koji ne sme biti stariji od 48 sati!

U protivnom, ukoliko nevakcinisani radnici po povratku sa odsustva dođu na posao bez negativnog testa biće vraćeni sa posla i neće imati pravo na zaradu za taj radni dan osim ako svoj izostanak ne opravdaju! Ova odluka je stupila na snagu 12. jula i izazvala je nezadovoljstvo kod zaposlenih, dok je sindikat medicinskih radnika odmah  reagovao i dogovorio se direktorom da svi koji imaju neki zdravstveni problem, kao i oni koji su bili sprečeni da prime vakcinu, PCR rade na račun bolnice.

- Tokom non kovid režima rada evidentirane su epidemije kovida među pacijentima u bolnici i osobljem na nekoliko odeljenja u našoj bolnici. Skriningom, sprovedenim tokom poslednje epidemije na odeljenju za gerijatriju, potvrđeni su pozitivni PCR nalazi na SARS COV - 2 kod nekoliko nevakcinisanih osoba, kao i onih koji su se vraćali sa godišnjih odmora. Obzirom na veliki broj nevakcinisanog osoblja i pojavu novog soja SARS COV - 2, koji je zarazniji i brže se širi, daje drugačiju kliničku sliku od dosadašnjih sojeva (pored curenja nosa, glavobolje, gušobolje, često bez temperature i gubitka čula mirisa), komisija je donela odluku da nevakcinisano osoblje nakon odsustva sa posla (godišnji odmor, slobodni dani, bolovanje) ne mogu započeti rad bez negativnog PCR testa (o svom trošku), koji ne sme biti stariji od 48 sati. Odluka stupa na snagu 12. jula što znači da svaki nevakcinisani zaposleni, koji se od tog datuma bude vraćao na posao, mora da priloži rezultat PCR testa, (ne starijeg od 48 sati), koji će ostati na odeljenjima radi kontrole. Za sprovođenje ove odluke zaduženi su direktori, načelnici i glavne sestre klinika - navodi se u odluci koju je potpisao direktor prof. dr Petar Svorcan, dok se u pojašnjenju navodi kakve su posledice ukoliko se zaposleni ne budu pridržavali uvedenih pravila.

- Ukoliko nevakcinisani zaposleni po povratku sa godišnjeg odmora, slobodnih dana ili bolovanja dođe na posao bez negativnog PCR testa (ili starijeg od 48 sati) biće udaljen sa svog radnog mesta i neće imati pravo na zaradu za taj radni dan, osim ukoliko ne opravda svoj izostanak sa rada na odgovarajući način - korišćenjem slobodnog dana ili dana od godišnjeg odmora u maksimalnom trajanju od dva radna dana ili otvaranjem bolovanja ukoliko za to postoje opravdani medicinski razlozi. Takođe vas obaveštavamo da je Pravilnikom o utvrđivanju odgovornosti zaposlenih u KBC „Zvezdara“ propisano da je povreda radne obaveze - neopravdani izostanak sa rada najmanje dva uzastopna radna dana. Shodno navedenom prema zaposlenom koji duže od dva radna dana neopravdano odsustvuje biće preduzete odgovarajuće zakonske mere - upozorio je direktor Svorcan sve zaposlene.

Istog dana kada je odluka stupila na snagu intervenisao je sindikat i izborio se za olakšice koje su od velikog značaja za sve zaposlene.

- Posle objave odluke o PCR testu na naš račun, to jest onih koji se nisu vakcinisali i zbog kojeg je došlo do velikog negodovanja među zaposlenima, kao sindikat smo odmah reagovali. U razgovoru sa direktorom došlo je do pomaka i smanjivanja težine ove odluke, tačnije dogovora da svi koji imaju opravdan razlog, za bilo kakav zdravstveni problem ( uz priloženu dokumentaciju)  ili su bili sprečeni da prime vakcinu, PCR test će se raditi na račun bolnice. Kao drugo, za ove ostale koji nemaju opravdan razlog, dogovor je da se PCR test radi za svako odsustvo duže od pet dana, tačnije nedelju dana. Drago mi je da sam deo ove zajednice i ovog sindikata. Drago mi je što svi učestvujete informacijama ili delima kad god nastane neki problem. Hvala svima - piše u poruci sindikata upućenoj kolegama.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR