Glas Javnosti

'SKANDAL SVOJE VRSTE': Novosađanima sud naplaćuje da sami fotografišu svoje dokumente!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bizarno pravilo sačekuje Novosađe priliko dolaska u Osnovni sud!

Na pisarnici Osnovnog suda u Novom Sadu se, osim fotokopiranja, naplaćuje i fotografisanje dokumenata. Da bi građanin fotografisao jednu stranu dokumenta mora da plati 20 dinara, isto koliko bi izdvojio i da stranu fotokopira.

Dejan Gavrilović iz organizacije za zaštitu potrošača “Efektiva” je  rekao da je razgovarao sa pravnicima u Beogradu i da je njima ova praksa potpuno nepoznata.

- Ne znamo da li to postoji još negde, ali, u principu, ovo je prvi put da čujemo za tako nešto - navodi Gavrilović.

Praksu pisarnice novosadskog suda opisuje kao “skandal svoje vrste”, jer dajući dozvolu nekom da fotografiše spise, sud nema nikakve troškove, s obzirom na to da onaj ko fotografiše koristi svoj telefon ili fotoaparat, kako bi potom taj isti fajl prebacio na računar i odštampao.

- Potpuno je nelogično da naplaćuju slikanje, to je kao da ti naplaćuju ulaz u sud, razgovor sa nekim na pisarnici ili šetanje po zgradi suda. Potpuno suludo, jer ti ljudi koji rade na pisarnici su plaćeni novcem poreskih obveznika - ističe Gavrilović.

Objašnjava i da na šalteru postoji obaveštenje o naplati fotokopiranja u kom se navodi da se ova taksa naplaćuje po odluci suda, dok na papiru kojim se obaveštava o naplati fotografisanja ne stoji na osnovu čije odluke je doneta.

- Da li je to neko samoinicijativno okačio jer je želeo da zaradi ili je u pitanju nešto drugo, zasad nije poznato - kaže Gavrilović i zaključuje da je ukoliko odluka o naplati postoji, važno saznati na osnovu čega je doneta.

(Glas javnosti/021)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR