Glas Javnosti

SKANDAL! Radnici 'Keramike' Mladenovac očerupali pogon cevi fabrike u stečaju: Krampovima iskopali 75 metara betona i ukrali pet tona bakra!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Stačajni upravnik „Keramike“ dao lopovima odrešene ruke!

Avdo Čardžić, predsednik Odbora poverilaca „Keramike“ Mladenovac otkrio da su radnici obezbeđenja ove fabrike u stečaju prošle godine ukrali oko pet i po tona bakra i prodali ga otpadu za oko 3, 7 miliona dinara ili 32.000 evra i to u vreme vanrednog stanja u Srbiji i policijskog sata uvedenog zbog korona virusa!

Čardžić tvrdi da je pismeno upozorio stečajnog upravnika Žarka Popovića o mogućnostima krađe, ali da on ništa nije preduzeo da to spreči, već je radnicima obezbeđenja za vreme vanrednog stanja u Srbiji i policijskog sata dao dozvole za kretanje, da bi nesmetano odlazili na posao, što su oni zloupotrebili i danonoćno, od marta do avgusta 2020. godine, rovarili po fabrici i totalno je očerupali! On navodi da se prvobitno sumnjalo da iza krađe kablova stoje mladići romske nacionalnosti, koji imaju policijski dosije zbog rasturanja droge, ali je istragom koju je sproveo otkrio poražavajuću istinu da se iza drske krađe kriju radnici obezbeđenja, kojima je fabrika poverena na čuvanje!

Foto: Glas javnosti

Na ovaj način je nastavljena pljačka jedne od najmoćnijih fabrika u bivšoj Jugoslaviji, a stečajna mafija, prema njegovim rečima, pokušava da proćerda 42 fabričke zgrade i 45 hektara zemljišta, kao i zalihe gotovih proizvoda, koje je već prodavala budzašto, ali je sada otišla korak dalje, pa je za 19. april oglasila prodaju preostalih zalihe za svega 1,5 odsto od realne vredonsti! Primera radi, to znači da će jedna WC šolja na toj licitaciji koštati svega 29 dinara!

- Otkrio sam da su radnici krali bakar prošle godine u vreme polisijskog sata.Tada niko nije mogao da naiđe da im napravi problem. Dobijali su dozvole za kretanje, kao radnici obezbeđenja, da bi mogli da nesmetano da odlaze na posao i da se vraćaju kući. Tada je bilo 11 radnika. Ispostavilo se da su isekli kabl, koji je visio uz zgradu i da su raskopali pogon cevi da bi izvukli bakarne kablove, koji su bili ispod betonskih ploča. Za sobom su ostavili rasulo, a posle toga su policiji prijavili da je navodno grupa meštana, romske nacionalnosti, upala u fabrički krug, ali da su ih oni oterali. Policija nije reagovala, prihvatila je to samo kao obaveštenje. To su uradili da bi neko drugi ispao krivac - navodi Čardžić za Glas javnosti i otkriva da je reč o kablu teškom 700-800 kilograma.

Foto: Glas javnosti

- Prvo su isekli 200 metara kabla, koji je visio pored zgrade, na manje parčiće i dnosili deo po deo. Posle toga su krampovima počeli da kopaju pogon cevi, koji je dugačak 75 metara. Tada sam ja dobio informaciju od ljudi, koji stanuju pored „Keramike“ da se noću čuje buka. Pitali su me: „Jel to „Keramika“ počela da radi?!“ Odgovorio sam im ironično „da jeste“, na šta su mi oni uzvratili : „Znamo, videli smo da dolaze neki ljudi“. Čula se buka jer su sekli kablove brusilicom i krampom kopali beton! Raskopali su kanal od 75 metara! Prvo su sklonili betonske ploče, a onda iskopali podzemni kabli i odneli ga. To stoji 50 godina, sve se zapeklo, zato su razvaljivali krampom. Taj kabl ide kroz ceo pogon i spaja trafo stanicu sa kompletnim postrojenjem, tamo je visoki napon u igri- objašnjava naš sagovornik i ističe da je krađa bila jako rizična.

- Prvo su isključili struju iz „Keramike“, a onda su povadili osigurače da bi mogli nesmetano da kopaju. Kad su morali da uključe struju nastao je problem! Niko nije smeo da pusti struju jer su isečeni kablovi, a okolo je bilo vode, metal...Nastao bi haos. Kada je Elektrodistribucija htela da uključi struju bili su u panici, jer ako puste struju kroz sklopku, isečeni kablovi bi bili pod visokim naponom, počeli bi da varniče i fabrika bi planula iste sekudne! Onda su insistirali da se struja uključi samo u poslovnoj zgradi, prespojili su nešto i izmunđali u Elektrodistribuciji „da im ne treba struja u pogonu zbog troškova“ - samo da bi prikrili krađu! Zbog toga „Keramika“ i dan - danas nema struje - navodi Čardžić i otkriva da mu je insajder pokazao razrovareni pogon.

Foto: Glas javnosti

- Rekao mi je da ih sve treba prijaviti i pohapsiti, govoreći mi: „Vidi šta rade!“. Sve ukazuje da su to prodali otpadu u ciganmali, koji je udaljen oko 700 metara od fabrike. U istom tom periodu je u Mladenovcu postojao problem što je ceo grad bio u dimu i čađi. Bilo je očigledno da neko nešto pali, ali nije moglo da se otkrije šta je u pitanju. Digao se ceo grad, pisana je i peticija, ali nije vredelo. Sve ukazuje da su tada paljeni kablovi - kaže Čardžić i ističe da neće odustati sve dok ne otera lopove i fabriku, zajedno sa radnicima, ponovo vrati u pogon.

Granjem kamuflirali kablove

Lopovi su, prema rečima Čardžića, isečene kablove na kraju stavljali u traktor, prekrivali ih granjem, da izgleda kao da su sređivali travu i iznosili do lokalnog otpada. Tamo je plastika spaljivana, a ostajao je čisti bakar, kojim se dalje trgovalo.

- U jednom dužnom metru kabla ima oko 15 kilograma bakra. Bilo je pet kablova po 75 metara, što je ukupno 375 metara. Otkupna cena je 670 dinara za jedan kilogram, tako da je, po toj računici, ukradeni bakar prodat za 3.768.750 dinara ili 32.000 evra - kaže Čardžić.

Noću krali, danju radili popis!

Radnici koji su angažovani da čuvaju fabriku, po ugovoru o delu, istovremeno su i članovi popisne komisije.

- Posle krađe su išli da rade popis i evidentiraju da li nešto fali! Da li je moguće da stečajni upravnik do ovag časa to nije prijavio? Tvrdim da ne može da prijavi jer je i sam umešan u to, direktno ili indirektno - ističe Čardžić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR