Glas Javnosti

SKANDAL O KOME SE ĆUTI: Direktorka LUTRIJE SRBIJE ima tri serije na TV Prva, pa im dala da emituju LOTO izvlačenje

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Najizvikanija domaća TV serija "Igra sudbine" čijih se više od 400 epizoda prikazuje na TV Prva, u vlasništvu je "Smart medije", gde je jedan od dva vlasnika Simonida Kažić, generalna direktorka Državne lutrije Srbije. Ona je zato, na početku mandata, na tu televiziju sa RTS-a preselila ekskluzivno i skupoceno izvačenje brojeva za Loto.

U produkciji “Smart medije” su, takođe, još dve vrlo popularne serije na TV Prva, sa nacionalnom frekvencijom - “Istine i laži” i “Tate”. Iako su sve ovo podaci sa zvaničnog sajta “Smart medije”, koji se tu i hvale da su najmoćnija TV produkcija u Srbiji, još nisu zabeležene reakcije Agencije za borbu protiv korupcije i sličnih državnih institucija.

Sagovornik "Glasa javnosti" iz poznate produkcijske kuće iz Boegrada tvrdi da je ovo višegodišnji skandal na koji se svesno žmuri:

- To je višegodišnja javna tajna pred očima građana Srbije, ali nijedna državna institucija ne  reaguje, bilo po pitanju zloupotrebe službenog položaja, sukoba interesa ili trgovine uticajem ili  sličnih nesumnjivo krivičnih dela. Lako se izračuna da proizvodnja samo jedna epizoda “Igre sudbine” košta najmanje 10.000 evra, pa sada to pomnožite sa 400 i stižete do četiri miliona evra. To je tek početak, tu onda dodajte još preko 330 epizoda “Istine i laži” i 180 nastavaka seerije “Tate”, pa stižete do oko 10 miliona evra. Dalje, sve ove serije presecane su nebrojanim  reklamnim blokovima, ali se zvanično ne zna kome tu šta još pripada - nabraja izvor "Glasa", pa dodaje da je uloga bivše novinarke "Pinka" Simonide Kažić misteriozna od početka njenog mandata u Državnoj lutriji Srbije.     

- Simonida Kažić je maja 2017. godine postavljena kao v. d. direktora Državne lutrije Srbije, ali nikada nije razjašnjeno kao je došla na tu berićetnu funkciju, ako u startu nije ispunjavala dva osnovna uslova, da bi trebalo da ima najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva u delatnostima kojima se bavi javno preduzeće. Sama je, pre toga, izjavljivala da ju je Pravni fakultet “smorio”, u novinarskoj karijeri, pa je prekinula studije. Posle nekog vremena zvanično se potpisivala kao generalni direktor i nikom ništa. Šest meseci po dolasku na mesto v.d. direktora sa nacionalnog RTS-a  seli skuopoceno izvlačenje brojeva za Loto na TV Prva, a onda kreću visokobudžetne serije njene produkcijske kuće na istoj televiziji, sa nacionalnom frekvencijom. To je koliko medijski, toliko i finansijski veliki transter, ali o tim brojkama ništa se ne zna. Agencija za borbu protiv korupcije se sve ove godine “pravi mrtva”, ali ovo je školski primer po kome su mogli da postupaju, ali ništa, ludilo bez kraja traje i dalje - rezignirano priča izvor "Glas javnosti" koji decenijma radi u domaćoj televizijskoj produkciji.  

Simonidi Kažić, novinarski rad i ksustvo, skoro niko ne spori jer je godinama radila na Radiju B92, BK televiziji, u nedeljnicima "Evropa" i "Standard" kao kolumnista, kao i 12 godina na TV Pinku i to kao urednica i voditeljka. U nekim intervjuima je navodila da je tri godine bila direktor medijske kompanije "Alfaskop" u Makedoniji. Vremenom je joj je “izronila” diploma iz "poslovne administracije i menadžmenta", stečena, navodno u Americi, ali nigde nije zabeleženo ime tog univerziteta.

Vrlo je zanimljivo da je po ustoličenju u najveću fotelju Državne lutrije Srbije neki naši portali objavili da je Simonida Kažić optužena za utaju poreza u Severnoj Makedoniji, dok je bila na čelu firme koja je bila vlasnik makedonske Alfa televizije! Tako je, samo prema navodima BIRN-a, finansijska policija Severne Makedonije podnela krivičnu prijavu za utaju poreza protiv nje jer jer, navodno, tokom 2013. i 2014. godine, dok je bila direktorka “Alfa Skop Skopje”, nije prijavila prihod od naplaćenih potraživanja vrednih oko 62 miliona denara, odnosno oko milion evra, i time “nije obračunala i platila porez na profit od 10 odsto od celokupne sume”. Za isti portal, Simonida Kažić je demantovala ove navode tvrdeći da “prvi put čuje tako nešto”.

O ovom slučaju naši državni mediji nisu izveštavali, ali se tek kasnije moglo saznati, da sve ima veze sa srpskom firmom "Komtrejd", čuvenog Vese Jevrosimovića, koji je tada kupio u Skoplju televiziju i baš doveo Simonidu Kažić sa Pinka, da mu bude direktor.

Elem, Jevrosimović  je, ipak, preprodao tu televiziju nekom mađarskom biznismenu, radi navodne podrške bivšem makedonskom premijeru, Nikoli Gruevskom, koji će izgubiti izbore 2016. godine, a onda izbegavajući zatvorsku kaznu, pobeći baš u Mađarsku, gde je i dobio politički azil. Za taj prebeg Gruevskog u Mađarsku, biće delimično optužen i naš državni vrh, jer su mu u tajnoj operaciji, navodno, pružili  “malu pomoć prijatelja”. Ali, u to vreme Simonida Kažić je već bila u direktorskoj fotelji u Državnoj lutriji Srbije, a u slobodno vreme je, verujemo,  razmišljala o tome kako se prave visokobudžetne serije za televizije sa nacionalnom  frekvencijom.   

 (Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR