Glas Javnosti

SKANDAL NA TAKMIČENJU BODIBILDERA Svetski šampion Bakić zbog ljubomore SPREČEN da bodri sportiste!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Lepomir Bakić, svetski šampion u bodibildingu obratio se Rafaelu Santonji, predsedniku Međunarodne bodibilding i fitnes federacije (IFBB) zbog diskriminacije.

- Molim vas da pažljivo pročitate zahteve i predloge koje vam šaljemo iz Srbije zbog diskriminacije i kršenja ljudskih prava svetskog šampiona u bodibildingu i osudite nečovečnost, neetičnost i nesportski duh u vašoj federaciji - naveo je naš najpriznatiji svetski takmičar u bodibildingu u obraćanju čuvenom Rafaelu Santonji, predsedniku Međunarodne federacije za bodibilding i fitness.


- Na bodibilding takmičenju u Jagodini sam nastupio sa pet takmičara, koji su osvojili tri zlatne i jednu bronzanu medalju. Međutim, animozitet, ljubomora i pakost pojedinih ljudi u organizaciji doživljava vrhunac. Nisu mi dozvolili da prođem kroz VIP ložu i da bodrim svoje takmičare, kao ni da učestvujem u njihovoj pripremi za takmičenje. Iako sam licencirani sudija, sa uredno plaćenim kotizacijama, nije mi dozvoljen prolazak.

 
Osim neprofesionalizma i urušavanja sportske etike, diskriminacija je bila još upadljivija jer sam došao na štakama pošto se oporavljam od teškog preloma stopala - priča Bakić i opisuje neprijatnost koju je doživeo.



Grupa momaka iz Novog Sada, koja je obezbeđivala takmičenje u Novom Sadu, za koje postoji indicija da nemaju licencu, usprotivila se mom prolasku do bine da bodrim svoje takmičare. Najpre je došlo do svađe zbog koje je reagovala i policija, sprečila dalji sukob i napravila službenu belešku. Dok je glavni organizator otišao u obližnji kafić, ja sam ostao u publici što je vid teške diskriminacije i poniženja. Pogažen je sportski duh na jednom takmičenju - navodi poznati bodibilder.
Lepomir je pozvao sve nadležne institucije da reaguju na povredu etičkih i moralnih načela sporta ne uzimajući u obzir da je bivši internacionalni i nacionalni šampion, kao i nacionalni i internacionalni sudija za bodibilding i fitnes IFBB saveza Srbije, kao i činjenicu da ne može normalno da se kreće zbog teškog preloma noge.
Poznati beogradski advokat Dragan Pašalić kaže da je dokument koji je stigao beogradskom Savezu sudski overen i da je prosleđen i matičnoj federaciji u Španiji.



 - Predlažem da analizirate ovo takmičenja, utvrdite činjenice i sankcionišete vinovnike. Neophdno je da preduzmete mere i aktivnosti radi preventivnog delovanja da bi se sprečila ovakva i slična ponašanja na budućim takmičenjima. Ukoliko vaš savez ne preduzme mere iz svoje nadležnosti obratiću se nadležnim državnim institucijama da rasvetle ovaj događaj sa elementima krivičnog dela i povredama Zakona o sportu. Posebno ističem da je povređen Ustav Republike Srbije, kao i Zakon o zabrani diskriminacije. Bakić ima pravo da ga nadležni sudovi Republike Srbije efikasno štite od svih oblika diskriminacije.

Narušeno je i načelo jednakosti koje propisuje da su svi jednaki i uživaju jednak položaj i jednaku pravnu zaštitu, bez obzira na lična svojstva. Ponašanjem organizatora i drugih učesnika došlo je do segregacije, jer je  Bakić razdvojen bez objektivnog i razumnog opravdanja na osnovu invaliditeta ili nekog drugog svojstva, koje je organizatoru poznato - ističe advokat Pašalić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Goran u 24.11.2022 14:24:41 h
     0 
A da li Advokat Pasalic zna da mu je klijent proizvodjac nelegalnih supstanci Da li je advokat Pasalic o tome razgovarao sa UKP ili SPBOK