Glas Javnosti

Sjajna vest za sve ljubitelje nauke: Teslin toranj stiže u Srbiju, u planu i naučno-obrazovni centar posvećen najvećem naučniku svih vremena

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbija bi u bliskoj budućnosti trebalo da dobije pravu turističku atrakciju posvećenu Nikoli Tesli u vidu Teslinog tornja, kakav postoji samo u Teksasu u SAD, otkrio je Vladimir Jelenković, nekadašnji direktor Teslinog muzeja i nekadašnji urednik naučnog programa RTS.

Potencijalna lokacija Teslinog tornja govori se da će biti Zlatibor, za šta Jelenković smatra da bi bila idealna pozicija za tako nešto.

- Zlatibor je par ekselans lokacija u smislu turističke ponude i finansija koje se izdvajaju. Takođe, to je ideja koja neće predstavljati samo 'betonizaciju' i 'apartmanizaciju' Zlatibora, već nešto što bi ponudilo jedan novi sadržaj i energiju, ističe Jelenković.

Kako kaže, ideja je da se to formira kao neka vrsta internacionalnog, omladinskog i naučnog centra, koji bi bio višeslojni objekat sa 6.700 kvadratnih metara gde bi se nalazio kampus i obrazovne radionice.

- Dino park koji je bio inicijator projekta osnovao je fondaciju 'Teslijanum' i koja je prošle subote potpisala ugovor. Arhitekta i akademik Branislav Mitrović pomenuo je ideju o gradnji Teslinog tornja. Pretpostavljam da će se posle tog idejnog projekta ići korak dalje. Biće lociran na toj udarnoj lokaciji oko Dino parka, navodi Jelenković.


Prema njegovim rečima, ideja je da kroz toranj, koji je u originalnoj veličini bio 57 metara visok, ide panoramski lift do kugle na vrhu.

- To je jedna ideja o velikom Teslinom predajniku koji bi trebalo da simulira sve što imamo u ovom dobu telekomunikacija koje je Tesla tako savršeno predvideo pre više od 100 godina, objašnjava Jelenković.

Početkom veka nastala je Teslina ideja o izgradnji takvog tornja kao neke vrste predajnika koji bi bili postavljeni na hiljadama lokacija širom sveta kao što danas imamo mobilnu telefoniju sa svim repeptitorima.

Što se Muzeja Nikole Tesle tiče i njegovog preseljenja na novu lokaciju, o čemu postoje spekulacije da bi to mogla da bude stara zgrada Železničke stanice, Jelenković navodi da je to izuzetna lokacija, ali i da ne misli da bi sadašnju lokaciju muzeja trebalo iseliti.

- Zgrada u Krunskoj gde se sada nalazi muzej mogla bi da bude neka vrsta sedišta, gde se čuva taj izvorni legat, ono što je najdragocenije i ono što jedini imamo u svetu. Zgrada železničke stanice mogla bi da bude neka vrsta izložbenog prostora Teslinih izuma i zahtevala bi višegodišnje ulaganje u eksponate, ističe Jelenković.

(Izvor: RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR