Glas Javnosti

SJAJNA VEST ZA RODITELJE! Fondacija "ALEK KAVČIĆ" do sredine MARTA izbacuje 70% besplatnih UDŽBENIKA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Fondacija "Alek Kavčić" obradovala je roditelje na društvenim mrežama nakon što je objavila da će sredinom marta na sajtu „besplatnabiblioteka.com” biti postavljeno 70 odsto školskih knjiga.

Naime, na sajt „besplatnabiblioteka.com” će biti postavljeni delovi školskih kompleta u PDF formatu, koje je omogućio srpski naučnik i inženjer prof. dr Aleksandar Kavčić sa Univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu, sledeći svoju misiju da svakom učeniku u zemlji omogući jednako pravo na besplatno obrazovanje. 

Na sajtu fondacije "Alek Kavčić" već se mogu naći knjige iz biologije i fizike za peti i šesti razred, dok u narednim danima za pomenute razrede kačiće na sajt po jedan ili dva udžbenika iz ostalih predmeta - piše portal "Stanje stvari".

Pre nedelju dana, takođe, postavljeni su i besplatni udžbenici za prvi i drugi razred, a predstavnici fondacije ističu da su to školske knjige koje se prvi put pojavljuju i, prema narudžbini profesora Kavčića, izradila ih je domaća izdavačka kuća „Nova škola”. Ističu da su to, praktično, izdanja fondacije i da ih roditelji mogu slobodno štampati, skidati na prenosivu memoriju, umnožavati i raditi s njima šta god im volja.

Foto: Glas JavnostiDo 15. marta na sajt za slobodno korišćenje će biti postavljeno i objavljeno još udžbenika za treći, četvrti, sedmi i osmi razred, otkrili su iz fondacije „Alek Kavčić” za portal "Stanje stvari".

– Do sredine marta na našem sajtu biće postavljeno 70 odsto udžbenika potrebnih za osnovnu školu. Uz to, na primer, iz predmeta Priroda i društvo za treći razred biće objavljena dva potpuno različita udžbenika, i đaci će moći da biraju iz kog će da uče. Za kvalitet udžbenika u Srbiji zadužen je samo Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV). Svi udžbenici koji se nalaze na sajtu „besplatnabiblioteka.com” slobodno mogu da se koriste u nastavi jer u svojoj unutrašnjosti imaju „broj i datum izdavanja rešenja o odobrenju rukopisa udžbenika”, odnosno odobreni su od ZUOV-a, i samim tim su kvalitetni i potpuno prilagođeni nastavnom procesu. Tako da ne postoji nikakav „kvalitet iznad kvaliteta” koji neke inostrane izdavačke kuće pokušavaju da promovišu i time, mislim, dovode u zabludu roditelje osnovaca. Prema mom mišljenju, udžbenici su samo sredstvo za rad, a sve ostalo je u rukama dobrih i zanimljivih prosvetnih radnika – naglasio je prof. dr Kavčić.

Roditelji iz Novog Sada se žale da im direktor škole preti

Nedavno je Aleksandar Kavčić na svom Tviter nalogu objavio sliku koju je dobio od jednog roditelja i upozorio da prosvetni radnici i roditelji koji decu žele da podučavaju pomoću udžbenika koje im besplatno nudi trpe pretnje i zastrašivanje. Roditelji tvrde da su dobili pretnje od izvesnog direktora škole, zbog čega su se požalili profesoru Kavčiću. 

U porukama se može videti da je roditeljima koji "nisu sposobni da obezbede prave udžbenike" zaprećeno da će se njima baviti socijalna služba, kao i da učitelji neće predavati deci koja imaju udžbenike Fondacije „Alek Kavčić”.

– Ovo više ne liči ni na udžbeničku policiju. Ovo je udžbenički Gestapo. Zamislite, direktor preti. Po zakonu, nijedan direktor ne sme da zahteva od roditelja ni da kupi, a ni da drugačije nabavi udžbenik. Zar je neophodno zgrtati procenat na deci – zapitao se Aleksandar Kavčić, podelivši sa svojim Tviter pratiocima sadržaj poruke koju je dobio.

 

Od 15. marta štampanje knjiga u boji za dva dinara po stranici

Sem što će do sredine meseca đacima u Srbiji ponuditi besplatno 70 odsto školskih knjiga, profesor Kavčić od 15. marta priprema još jedno iznenađenje. Kako otkriva za naš list, od tog datuma će omogućiti i naručivanje udžbenika za koje je Fondacija „Alek Kavčić” otkupila autorska prava za svega dva dinara po stranici. U tu cenu, naglašava, ulaze bukvalno svi troškovi, a udžbenici će izgledati kao i ostali koji se prodaju u knjižarama širom zemlje.

 

– Za roditelje koji žele original štampana izdanja u boji, ukoričena od samog izdavača, fondacija ih obezbeđuje za samo dva dinara po stranici, što uključuje i porez na dodatu vrednost i distribuciju od onih izdavača s kojima imamo ugovore, poput „Infotehnike”, na primer. A ako neko misli da može za nižu cenu da odštampa knjige koje im nudimo, može to uraditi u sopstvenoj režiji. Ne smeta nam čak i da pokrene unosan biznis ako smatra da to može, ni fondacija ni „Infotehnika” se neće buniti. Bitno nam je samo da će roditelji udžbenik od 200 strana, koji sada kod drugih izdavača košta oko 1.000 dinara, da dobiju za 400 dinara – objasnio je Kavčić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR