Glas Javnosti

SISTEM SPREMAN: Da li će kamiondžije od ove godine plaćati putarinu i na magistralama?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Hoće li 2024. biti uvedena naplata putarine za kamione na magistralnim putevima u Srbiji koju vlasti najavljuju poslednje tri godine?

Počelo je sa Ibarskom, a sada kažu da će kamioni plaćati putarinu na svim magistralama. Mađarski sistem elektronske naplate je spreman, po kojem bi država, već u prvoj godini primene, zaradila oko 100 mil EUR.
U eri gradnje autoputeva, koju će uskoro zameniti tzv. brze srpske saobraćajnice, magistralni putevi su potpuno zapostavljeni. Reklo bi se da tako i izgledaju. Popravljeni nisu, ali pronađen je krivac. Teški kamioni.

- Ukoliko je neko pretovaren, odnosno ima više nego što dozvoljava osovinsko opterećenje, putarina će biti znatno veća. Odnosno to će biti neka vrsta kazne. Na taj način ćemo štititi puteve od onih koji pretovaraju kamione i dobiti više novca za obnovu puteva - rekao je pre dva meseca Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Kako je Vesić objasnio, u asfaltu će biti postavljene vage i meriće svaki kamion. Svi oni koji budu bili teži od 7,5 tona, moraće da plate putarinu. I najavljuje da će u prvoj godini država inkasirati oko 100 mil EUR. A do skora se pominjalo da će se to odnositi na kamione nosivosti preko 12 tona. Ali, onda se procenilo da bi više moglo da se zaradi kada bi se putarina naplaćivala i lakšim kamionima.
- S obzirom na to da smo najskuplji u Evropi sa gorivom i sa svim troškovima koje imamo vezano za transport, mislim da bi to bio veliki udar na budžete prevoznika. U ovom slučaju ako budu uveli, putarinu će morati da plati svaki kamion. Prvobitno se govorilo o Ibarskoj magistrali i mi smo to podržali kako bi se rasteretio saobraćaj i zaštitio put - kaže Ljubinko Zlatić iz Udruženja transportera Srbije.
Zanimljivo je da su Putevi Srbije pre godinu dana tražili projektanta koji će predložiti tehničko rešenje sistema za nadzor i naplatu putarine na magistralnim putevima. Vrednost posla bila je procenjena na 60 miliona dinara. Nepoznato je šta se desilo sa tom javnom nabavkom, ali sistem naplate se pojavio. Ali, napravili su ga Mađari. I nije kupljen već su ga komšije ustupile.
Treću godinu zaredom ne dobijamo nijedan odgovor na pitanja o tome kada će početi sa naplatom putarine. Tako ne znamo da li postoji mapa magistralnih puteva na kojima će biti uvedena putarina, kao ni koliko će koštati. Ne znamo ni da li će lokalno stanovništvo biti izuzeto od plaćanja, pre svega misleći na poljoprivrednike koji moraju da koriste magistralne puteve.
Prethodni ministar saobraćaja Tomislav Momirović je tražio i da se izradi studija o zabrani preticanja za kamione na autoputevima, u određenim delovima dana. Kako je obrazložio, cilj zabrane preticanja je bio ubrzavanje saobraćaja, pa je čak i izračunao da će se do Severne Makedonije, Bugarske, Grčke stizati sat vremena ranije. Ali, dalje od te računice, ipak nije odmakao.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR