Glas Javnosti

Siromašna, romska i deca u ruralnoj sredini najčešće žrtve nedozvoljenog radnog angažovanja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog upozorilo je da su devojčice iz najsiromašnijih porodica, deca romske nacionalnosti i ona u uličnoj situaciji, deca sa teškoćama u razvoju, u sukobu sa zakonom i deca koja žive u ruralnim područjima najčešće žrtve nedozvoljenog radnog angažovanja.

U saopštenju povodom 12. juna, Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada, ministarstvo je navelo da je više od 160 miliona dece u svetu uzrasta mlađeg od 17 godina izloženo radnoj eksploataciji, odnosno da je radilo u situaciji koja za njih nije dobra po pitanju fizičkog i mentalnog zdravlja.

„Deca koja žive i odrastaju u teškim materijalnim i socijalnim uslovima, lako postaju žrtve nedozvoljenog radnog angažovanja. Mogućnosti za tako nešto se uvećavaju ukoliko se siromaštvo i socijalna isključenost dece i roditelja poklapaju sa pripadnošću nekoj od društveno osetljivih podgrupa“, stoji u saopštenju.


Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada obeležava se od 2002. godine s ciljem podizanja svesti i pokretanja akcija u svetu protiv dečjeg rada i zapošljavanja dece.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR