Glas Javnosti

Sindikati RTV traže da mlada novinarka ne bude otpuštena zbog greške u vremenskoj prognozi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sindikati zaposlenih na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) zatražili su od menadžmenta pokrajinskog javnog medijskog servisa da se mladoj novinarki sa te televizije preinači kazna raskida ugovora o privremenim i povremenim poslovima‚ zbog greške koju je napravila u rubrici vremenska prognoza.

Dopis upućen generalnom direktoru potpisali su sindikati Nezavisnost, Samostalni i Strukovni sindikat RTV.

Greške se dešavaju, nije ni prva ni poslednja, niti svojstvena samo našoj kući. Problem je u zloupotrebi ugovora o privremenim i povremenim poslovima i činjenici da mlada koleginica sigurno ne bi bila tako drakonski kažnjena da je imala ugovor na određeno ili neodređeno vreme, kakav zaslužuju svi zaposleni u pokrajinskom javnom servisu“, naveli su sindikati u saopštenju.


Kako su objasnili, „greška je otišla u etar“ jer pre emitovanja prethodno snimljenog materijala za rubriku vremenske prognoze ni montažer, ni novinarka, ni urednik emisije, ni druge osobe uključene u realizaciju nisu proverili snimak.

Nije imala ugovor na neodređeno na RTV

Sindikati su pitali menadžment RTV da li bi kazna za mladu novinarku bila „tako oštra“ da je imala potpisan ugovor o radu na neodređeno vreme.

„Ovako još jednom svedočimo tome koliko su obespravljeni zaposleni iz kategorije rada van radnog odnosa, a koji su na RTV-u uglavnom angažovani na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima i ugovora o delu. Poslodavac može lako raskinuti te vrste ugovora, a problem je u zloupotrebi zakona“, naveli su sindikati.

Dodali su da je zakonom jasno definisano kada se zaključuju ugovori o privremenim i povremenim poslovima i ugovori o delu.

„To svakako nisu radna mesta za kojima postoji stalna potreba i koja su sistematizovana u okviru osnovne delatnosti RTV“, stoji u saopštenju tri sindikata.

Glas javnosti /B09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR