Glas Javnosti

Sindikati prosvete najavili protest: Socijalni dijalog ne postoji, pozivamo sve građane da nam pomognu u borbi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Četiri reprezentativna sindikata prosvete uputila su danas poziv javnosti da podrži zajednički protest koji je zakazan za 26. septembar.

 Socijalni dijalog ne postoji već dugi niz godina. Nadležni odbijaju ili potpuno ignorišu naše zahteve za izjednačavanjem prosečne plate zaposlenih u obrazovanju sa prosečnom platom zaposlenih u Republici Srbiji i rešavanje problema obimne administracije u školama. Nastavnici i svi zaposleni u javnom obrazovnom sistemu sve manje obavljaju vaspitnu funkciju, a više administrativnu i formalnu.

Vrši se diskriminacija u prosvetnom sistemu nad delom zaposlenih koji čine neodvojivu komponentu kvalitetnog obrazovanja u Srbiji.” – navodi se u javnom pozivu koji potpisuju sva četiri reprezentativna sindikata prosvete.

Protest će se održati u utorak, 26. septembra 2023. godine u 12 časova okupljanjem ispred Skupštine Republike Srbije i protestnom šetnjom do Vlade Republike Srbije, gde će se predati zahtevi i zatražiti prijem predstavnika sindikata.

– Pozivamo naše kolege, pre svega roditelje, celokupnu akademsku zajednicu i sve zainteresovane građane da uzmu učešće u borbi za kvalitetno obrazovanje i perspektivu naše dece u Srbiji. – stoji u dopisu sindikata.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR