Glas Javnosti

SINDIKAT: NAGOMILANI PROBLEMI U PROSVETI, urušen ugled profesije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sindikat radnika u prosveti Srbije saopštio je da je teško biti optimista da će se nagomilani problemi prosvetnih radnika rešiti i u ovom mandatu ministra prosvete Branka Ružića i da je neophodno jedinstvo prosvetnih radnima u svim vidovima sindikalne borbe za dostojanstvo profesije.

U saopštenju se navodi da su prosvetni radnici nakon šest meseci dobili "prvog čoveka obrazovanja" koji će sada moći "isključivo da se koncentriše na rešavanje aktuelnih problema u prosveti neopterećen brigama i rešavanju problema u sektoru nauke i tehnološkog razvoja".

"Da li je ta činjenica olakšavajuća okolnost? Sigurno nije, zato što je previše problema nagomilano u našem školstvu i obrazovnom sistemu, počev od više uzastopnih propalih reformi obrazovanja, urušenog ugleda profesije prosvetnog radnika, lošim zakonima u obrazovanju, degradiranog statusa nastavnika", poručio je Sindikat.

Dodaje se, kako prenosi Fonet, da će sa planiranim povećanjem zarada u javnim službama od 1. januara 2023. prosvetni radnici imati 12 odsto manju prosečnu platu od prosečne u Srbiji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR