Glas Javnosti

Sindikat lekara: Na delu stihijska raspodela kadrova

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Umesto što poziva lekare povratnike da "priskoče u pomoć", država bi trebalo da aktivira više od deset hiljada medicinskih radnika koji čekaju posao na birou, kaže za N1 predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić.

Taj sindikat upozorava i da je trenutno na delu stihijska preraspodela kadrova koji nedostaju u svim zdravstvenim ustanovama jer su brojni medicinari zaraženi ili su u izolaciji.

Neko je na početku epidemije ignorisao činjenicu da je zdravstveni radnik najvažniji resurs, kaže Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta. On navodi da su mnogi direktori bolnica umesto da čuvaju svoje zaposlene kao zlato, često tražili da se ne nose zaštitne maske, kako osoblje ne bi plašilo pacijente.

“Sada se mnogi zdravstveni radnici povlače u više ustanove, ali to se radi bez odgovarajućih rešenja i bez adekatnog plana za ono što će se dešavati. Svesni smo da će doći do novog velikog oboljevanja”, kaže Rade Panić, Sindikat lekara i farmaceuta.

Rešenje za desetkovane redove lekara i medicinskih tehničara postoji, navodi Panić. To je angažovanje armije nezaposlenih medicinara.

“I dalje ne razumemo zašto je 3.000 kolega na Zavodu, zašto je preko 8.000 sestara na Zavodu, a pozivaju se kolege da se vrate iz inostranstva. I još se pozivaju kolege da kada su imali i sumnjivi kontakt moraju da ostanu da rade!”, dodaje Panić.

Taktika države u borbi protiv kovida 19 se menja i težište bi trebalo da bude sada na Domovima zdravlja, pošto oni koji imaju simptome bolesti treba da se javljaju primarnim zdravstvenim ustanovama, umesto da telefonom zovu i čekaju dolazak mobilne ekipe.

“Doktrina suzbijanja epidemije je da u ovoj fazi Dom zdravlja preuzima kao primarna zdravstvena ustanova veći teret. To nije ništa što nismo znali da će doći taj trenutak, naprosto ulazimo u tu fazu”, rekao je Srđa Janković, imunolog Dečije klinike u Tiršovoj.

To znači da će najizloženiji biti oni zdravstveni radnici koji će biti raspoređeni u kovid ambulante. Sindikat lekara i farmaceuta traži da Ministarstvo zdravlja posebno kontroliše kako direktori ustanova raspoređuju zaštitnu opremu.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR