Glas Javnosti

SINDIKAT 'FIJAT PLASTIK' ŠTRAJKUJE: 'Potrebna je INTERVENCIJA DRŽAVE'!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

„Fijat plastik“ samostalni sindikat, čiji radnici štrajkuju zbog smanjenja zarada, saopštio je da je Fijat preneo deo proizvodnje iz te fabrike u „Fijat Krajsler automobili Srbija“.

Sindikat je istakao da to u civilizovanom svetu predstavlja bahaćenje nad Zakonom o radi u pravima radnika, čime je obesmišljeno pravo na štrajk u Srbiji.

U saopštenju se navodi da je veštački kreiran potencijalni tehnološki višak i da to predstavlja zastrašivanje radnika koji štrajkuju. Ističu i da je to “ nažalost, imalo efekta kod manjeg broja radnika“.

Iz sindikata ističu da je u u fabrici „Fijat plastik“ na snazi “štrajk usled neopravdanog smanjenja zarada, kao i konstantnog kršenja Zakona o radu”.

Iako ostatak fabrike radi, iz sindikata napominju da je štrajkački odbor u fabrici „verovatno jedini štrajkački odbor u Evropi koji je usred štrajka poslat na plaćeno odsustvo”.

 

Dodaju i da je podrška šire sindikalne javnosti gotovo u potpunosti izostala.

U saopštenju sidnikata ističu da su se jedini borili za svoja prava u okviru zakona, ali da bahaćenje i kršenje zakona od strane investitora, koji je dobio sve mogućnosti subvencije iziskuje intervenciju države. Takođe dodaju i da “u suprotnom, može se steći veoma opasan utisak da investitor krši zakon uz prećutnu saglasnost državnih institucija“.

 

Sindikat je najavio da će u narednom periodu obavestiti sve relevantne međunarodne sindikalne organizacije, od kojih očekuje pomoć, zaštitu i razumevanje.

(Glas javnosti/Agencije)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR