Glas Javnosti
posta

SIN CRNOGORSKOG PREMIJERA DOKTORIRA NA MEDICINSKOM FAKULTETU: Mlađi Krivokapić brani disertaciju na temu o srpskoj biljci!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Javna odbrana doktorske disertacije Miloša Krivokapića, sina crnogorskog premijera, održaće se u petak, 16. jula 2021, sa početkom u 12 časova, u Amfiteatru "Prof. dr Milosav Miša Kostić" na Medicinskom fakuiltetu u Kragujevcu, povrđeno je zvanično sajtu ove naše visokoškolske ustanove.

Mlađani Krivokapić svoj doprinos nauci daje u doktorskom radu pod nazivom "Ispitivanje antimikrobnih, antiinflamacijskih, antioksidacionih i kardioprotektivnih efekata ekstrakta sremuša, Allium ursinum L".

Sremuš, zašto da ne? Zar nam nije stalno poručivano da je naša najveća šansa baš u zdravoj hrani i poljoprivredi. Dok se Šumadinci premišljaju, sin premijera Crne Gore, preduzeo je, znači, konkretene korake. 

Elem, biljka sremuš (lat. Allium ursinum), u narodu je poznata i pod nazivom divlji beli luk. Iako sremuš uglavnom raste u planinskim predelima poslednjih godina sve više se može naći i baštama širom Srbije. Karakteriše je jaka aroma i ljutkast ukus, a kažu da je najbolje da se bere u proleće, naročito ako se to radi u medicinske svrhe. Sremuš je bogat mineralima i vitaminom C, tako da izvesno pomaže  kod mnogih  zdravstvenih problema, naročito se preporučuju osobama koje pate od visokog nivoa holesterola i trigliceida u krvi, ali i od visokog krvnog pritiska.

Foto: Privatna arhiva

Sremuš se, takođe, odlično pokazao kod upala i infekcija, za čir na želucu i gastritis, širi krvne sudove i čini ih elastičnim, skoro je vele idealan za sve one koji pate od upalnih procesa na koži, za pročišćavanje organizma od toksina, čisti jetru, bubrege, creva, žučnu kesu…

Podsećanja radi, premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić je, kao i supruga mu Jasminka,   prosvetni radnik, a roditelji su petoro dece, imaju i dvoje unučadi. Koliko se zna troje dece im je magistriralo, a najstarija ćerka doktorirala. Mlađi sin im je još srednjoškolac, dok je ovde  pomenuti Miloš (30), završio Farmaceutski fakultet  u Beogradu, a u poslednje vreme je  privodio kraju doktorske studije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Kako saznajemo, trenutno je i takozvani saradnik u nastavi.

Iako se Miloš Krivokapić više puta javno izjašnjavao da zbog velike obaveza i ambicija u nauci  ni ne pomišlja da kao i otac uskače u politiku, interesantno je da je pre mesec dana, valjda u jeku priprema odbrane doktorskog rada, našao vremena da sa sestrom Jelenom poseti mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju. Navodno bili su uz molbu da mitropolit Joanikije utiče na Demokratski front da ne ruši Vladu. Koliko god čudna, ova informacija deluje i logično, jer je teško verovati da je budući doktor nauka Miloš išao kod mitroplita Joanikija da ćaskaju o značaju ishrane sremušom među Crnogorcima.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR