Glas Javnosti

SIMPTOMI MAJMUNSKIH BOGINJA: Prvo kreće glavobolja i neraspoloženje..

Društvo
Autor: Glas javnosti

Simptomi koji se prvi pojave su isti kao i za sve bolesti, a pedijatar, doktorka Snežana Đorđević, objasnila je kako prepoznati da se radi o majmunskim boginjama.

Doktorka je rekla da su Majmunske boginje prvi put izolovane u Danskoj, kod nekih majmuna koji su bili inficirani još 1958. godine.

- Dotle nije bilo nekih epidemija, nije bilo straha. Kasnije se prva veća epidemija javlja 1972. kada je bila u Kongu, zatim 2003. Neki kažu da nije pravedno da se zovu majmunske, one su tako nazvane zbog prve izolacije, ali ih mnogo više prenose glodari, najviše veverice - rekla je dr Đorđević.

Kako kaže, boginje mogu da se prenesu direktnim kontaktom, preko kože. Međutim, dodaje, mogu i kontaktom direktno između dve osobe, preko posteljine, sa majke na dete, na fetus.

- Ima još uvek mnogo nepoznanica, ali u afričkim zemljama je najveća smrtnost - rekla je dr Đorđević.

Ona ističe da je nedovoljno obrađeno meso jedan od razloga za prenošenje u tim afričkim zemljama, i dodaje da te bojaznosti nema kod nas.
- Simptomi koji se prvi pojave su isti kao i za sve bolesti. Malo temperatura, slinav nos, neraspoloženje, glavobolja... Tek kada se javi temperatura, kasnije kreću i promene na koži, kao i kod ostalih boginja. Budu prvo male crvene tačkice, koje zatim rastu, pune se vodom i postaje jasno o čemu se radi - rekla je dr Đorđević.
Kako kaže na Torlaku može da se napravi virusološki pregled i da se utvrdi da li stvarno postoji sumnja na majmunske boginje, koje će uskoro dobiti naziv ili Zapadnoafričke ili Srednjeafričke.
- Ako se napravi virusološki test i utvrdi se, treba odmah i preduzeti lečenje. Kod nas postoji i lek za njih, on je nedovoljno ispitan, ali je napravljena i forma za intravenozno davanje za pomoć izuzetno teških slučajeva - rekla je dr Đorđević.
Kada je koronavirus u pitanju, dr Đorđević kaže da se povećava broj zaražene dece, da je na deset pregledanih svako treće pozitivno.
- Brojke koje se čuju na televiziji su tačne, broj se povećava. Obično su ta deca dobila od svojih roditelja, ili su dobili na putovanjima - rekla je dr Đorđević - prenose novosti.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR