Glas Javnosti

SIMBOLIKA OBIČAJA NA DANAŠNJI DAN: Zašto se na Bogojavljenje pliva za časni krst?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Proslava Bogojavljenja počinje jutarnjom litrugijom, nakon čega kreće litija sve do reke ili jezera gdje će se plivači nadmetati za časni krst.

Bogojavljenje se obeležava 19. januara i to je fiksni praznik, odnosno ne menja se iz godine u godinu. Toga dana se završavaju takozvani nekršteni dani, kada se ne vrši obred krštenja, jer ni Isus Hristos nije bio kršten.

Bogojavljanje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika, koji predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju. Toga dana se, prema Bibliji, posle krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, koje je obavio Jovan Krstitelj, Sveti Duh u vidu goluba spustio na rame Isusovo i začuo se glas Boga Oca s neba. Tako se Bog javio u tri ličnosti: Oca, Sina i Svetog Duha, piše Ozon media.


Mnogi hrabri i odvažni pravoslavni vernici Bogojavljenje obeležavaju tradicionalnim plivanjem za Časni krst u većini pravoslavnih zemalja.

Veruje se da ulazak u vodu donosi dobro zdravlje i spira grehe, kao i da sva voda na Bogojavljenje postaje sveta. Neki veruju da ledena voda može da ima pozitivan uticaj na telo.

Kod Srba je obnovljen običaj da se u reku baci Časni krst, a mladići se takmiče da do njega stignu i prvi ga uhvate. Krst, koji bi trebalo da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje Bogojavljenske vodice, onom ko prvi dopliva do njega, donosi sreću tokom cele godine.

Među njima najviše je pripadnika jačeg pola, mada je u proteklim godinama sve veći odziv i dama koje žele da se nadmeću, a neretko se dešava da neka od njih odnese i pobedu.

Ovim činom vernici koji se nadmeću pokazuju svoj viteški podvig. Ovaj praznik simbolizuje sabornost, jedinstvo u veri i širenje mira i ljubavi koje je i Isus slao i otpočeo misiju uspostavljanja hrišćanstva, vjere koja nas ujedinjuje.

Uslovi za plivače su: da su postili Božićni post, da pristupe pravoslavnim duhom mere i ljubavi, a ne takmičarski i da su prošli lekarski pregled.

Jedan od osnovnih ciljeva ovog događaja jeste da se povrati istinski duh i saborni značaj manifestacije koji se izgubio u nadmetanju plivača. Plivanje ne treba da ima takmičarski karakter, već treba da se ogleda u činu da svi ujedinjeni u veri simbolično iznesu krst iz vode.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR