Glas Javnosti

SIMBOLIKA BOJA ZASTAVE SRBIJE: Revolucionarne ideje suvereniteta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Narodna zastava je trobojka bez grba, i koristi se u svim prilikama, dok je državna sa grbom koju koriste isključivo državne institucije.

Sve do pojave prvih nacionalnih revolucija u Evropi, zastave i grbovi bili su privilegija uglavnom vladarskih i velikaških, odnosno plemićkih porodica, viteških redova. Istorijski gledano, zastava, barjak ili steg potiču od vojnog obeležja koje je služilo za raspoznavanje na bojnom polju.

Najstariji sačuvani podaci o bojama srpske zastave odnose se na steg (zastavu) kralja Vladislava I (1232 – 1243) sina Stefana Prvovenčanog, unuka Nemanjinog.

Ni državna ni narodna zastava ne sme biti izložena tako da dodiruje tle, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija. Razlika ozmeđu državne i narodne zastave: Narodna zastava je trobojka bez grba, i koristi se u svim prilikama, dok je državna sa grbom koju koriste isključivo državne institucije.

Srpska zastava sadrži horizontalne pruge jednake širine, sa bojama odozgo na dole: crvena, plava i bela. Ove pan- slavenske boje predstavljaju revolucionarne ideje suvereniteta.

Crvena boja predstavlja krv prolivenu za slobodu.

Plava boja predstavlja nebo, kao i samu slobodu.

Bela boja predstavlja mleko kojim nas je majka hranila kako bismo postali dobri ratnici i još bolji ljudi.

Preko svega, od centra pomerenog ka jarbolu, za jednu sedminu ukupne dužine nalazi se grb Srbije.

Ni državna ni narodna zastava ne sme biti izložena tako da dodiruje tle, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija. Zakon propisuje da se Državna zastava stalno vijori na glavnom ulazu u zgrade državnih organa, izuzev Narodne skupštine, i u njihovim službenim prostorijama. S druge strane, Narodna zastava Srbije stoji na glavnom ulazu u Skupštinu Srbije, piše u Zakonu, a dozvoljeno je i njeno isticanje prilikom proslava, svečanosti i drugih kulturnih, sportskih i sličnih manifestacija

U grbu Srbije nalazi se glavni štit i manji crveni štit, a postavljen je prema strani koplja zastave.

Glavno polje grba predstavlja srpsku državu. Takođe prikazuje dvoglavog belog orla i fleur-de-lis pored svakog talona, ​​koji se smatraju istorijskim dinastičkim simbolima.

Manji crveni štit na orlu predstavlja naciju Srbije, i podeljen je u četiri jednaka dela belim krstom, s ćiriličnim „C“ u svakom uglu. Četiri ćirilična C-a na štitu znače Samo Sloga Srbina Spasava. Iznad glave orla nalazi se kraljevska kruna, nadahnuta krunom Srbije. Jedna od prvih nacionalnih zastava u svetu smatra se junion Džek zastava Ujedinjenog Kraljevstva iz 1606. godine.

Glas javnosti/V02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR