Glas Javnosti

ŠIJU ZA PRESTIŽNI BREND A PLATE MINIMALNE: Od 1.000 radnika 800 u štrajku u fabrici Falk East u Knjaževcu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od 1.000 radnika fabrike obuće Falk East u Knjaževcu jutros od sedam sati njih 800 štrajkuje. Traže veće plate, ali i 50 dinara više za topli obrok, kao i stilumanse, jer posla, kako tvrde za Danas, ima. - Veliko je nezadovoljstvo svih zaposlenih, pokušavamo od januara da razgovorima sa rukovodstvom dođemo do rešenja, do povećanja zarada, međutim nije bilo razumevanja. Pre nekoliko dana dali smo

Rukovodstvo je, kako kaže, napravilo sastanak i stavilo do znanja da ne želi da ispuni zahteve, a kao razlog naveli su loše poslovanje, krizu u celom svetu.

- Prošlu godinu smo završili dobro, dobili smo pohvale, ali, nažalost, samo usmene. Njihova ideja je bila da tek kada se završi ova sezona koja je dosta dobra pregovaramo o povećanju u septembru - ističe Savić i dodaje da im je plata ispod minimalca ili oko minimalca, a da je u firmi nekih 1.000 radnika, od toga 80% u štrajku.


Darko Vidaković, u firmi radi od 2011. i kako kaže od tada se plata nije mnogo povećala.

- I dalje smo tu negde na minimalcu, imamo malo više. Dobili smo neki stimulans, malo povećali topli obrok, ali norme su povećane i za 70%, a mi i dalje primamo minimalac, a inflacija je otišla u nebo. Mnoge kolege rade po dva posla, jer sa jednom platom ne može da se živi. Može da se preživi, ali sa žestokim odricanjima - kaže Vidaković.

Ni Sanja Antić koja je sa kolegama ispred knjaževačke fabrike ne može normalno da živi sa paltom koja je – minimalna.

- Ne može normalno da se živi sa minimalcem, a posla ima i radimo i više nego što treba. Radimo osam sati, nema prekovremenog, ali posao koji smo nekada radili prekovremeno sada smo smestili u ovih pet dana. A plata je ista i trebalo bi da se to sredi - istakla je Antić.


Falk East radi za mnoge svetske brednove, između ostalog šiju za Gucci, Falkoto, Naturino i mnoge druge.

Radnici, zaposleni u italijanskoj kompaniji koja je kupila nekadašnju fabriku obuće Leda, iskazali su nezadovoljstvo i 2017. godine, kada je više od 600 zaposlenih u krugu fabrike održalo jednočasovni štrajk upozorenja, zahtevajući zaključenje kolektivnog ugovora i smenu direktora proizvodnje, što je rezultiralo pregovorima i potpisivanjem kolektivnog ugovora, prenosi E01S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR