Glas Javnosti
posta

SEOS: RIO TINTO NE ODUSTAJE OD RUDNIKA U JADRU – ovo su dokazi!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Potkrepljujući svoje tvrdnje da kompanija Rio Tinto pokušava da nastavi sa projektom “Jadar”, Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) je uz saopštenje priložio dokumente koji, kako navode, to dokazuju.

- Budući da smo pozvani da iznesemo argumente o tim tvrdnjama, objavljujemo novu dokumentaciju do koje smo došli o saradnji kompanija Rio Tinto i Behtel u daljoj realizaciji projekta Jadar.  Reč je o pokušaju Rio Tinta da pronađe partnera za izradu idejnog rešenja i projekta za prečišćavanje otpadnih voda – navodi SEOS - "Znamo da ne damo" prilažući kopiju i prevod poslovnog mejla kompanije koji govori o tome (slike 1 i 2).

Osim toga, na sajtu Rio Tinta nalazi se jasan argument za tvrdnju da projekat Jadar nije ugašen, a naročito nije mrtav, budući da iz te kompanije očekuju njegov nastavak, dodaje se u saopštenju uz priloženi tekst sa sajta, sa prevodom (slike 3 i 4).


– Svakako ne treba zaboraviti da su predstavnici izvršne vlasti Rio Tintu priznali sklonost ka korupciji, što slobodno možemo nazvati optužbom na njihov račun, dok je predsednik u protekloj godini govorio o vraćanju famozne milijarde Rio Tintu - famozne, premda je nema u zvaničnim dokumentima, te verovatno spada u zakulisne radnje iz džepa u džep. Dovoljan razlog da Rio Tinto ne odustane tek tako od projekta Jadar – ističu u SEOS-u.

Imajući u vidu izjave u medijima pojedinih političkih figura izuzetno bliskih predstavnicima izvršne vlasti koje kažu da su za nastavak projekta, očigledno je da nas vlast gura u ruke onih kompanija za koje sama kaže da se bave korupcijom i podmićivanjem, ocenjuje se u saopštenju.

– Ono što mi nadalje možemo očekivati, a što nije zasnovano na pukoj pretpostavci, već na pouzdanim saznanjima, jeste pokušaj ove kompanije da podmiti stručnu javnost koja se ranije izjašnjavala protiv projekta Jadar. No, mi čvrsto verujemo da stručnjaci koji su do sada savesno postupali ni ubuduće neće podleći njihovim ponudama – zaključuju u SEOS-u.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR