Glas Javnosti

SEOS: MI SMO POD OKUPACIJOM, PRETI NAM EKOLOŠKI GENOCID! Ovo su naši zahtevi, ako se ne ispune, preduzećemo mere kakve Srbija nije videla! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Istraživanja i otvaranje rudnika koji su planirani širom Srbije izazvali bi katastrofalne posledice po stanovništvo i životnu sredinu, to bi bio ekološki genocid, ali i svojevrsni suicid naše zemlje.

To je istaknuto na konferenciji za novinare ispred zgrade Ministarstva rudarstva i energetike u Beogradu na kojoj su govorili predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), univerzitetski profesori, stručnjaci.

Povod za hitno obraćanje javnosti je alarmantna situacija i aktivnosti koje preduzimaju rudarske kompanije u Srbiji, uprkos uveravanju vlasti da su sve aktivnosti stopirane, objasnili su aktivisti SEOS-a.

Zlatko Kokanović iz Gornjih Nedeljica je naglasio da je, iako je premijerka ranije jasno rekla da je na Rio Tinto stavljena tačka, ta kompanija nastavila aktivnosti i otkup parcela u dolini Jadra.

– Došlo je vreme da se otkrije ko je u ovoj državi kriv za dolazak Rio Tinta. Godine 2002. osnovana je komisija od sedam članova koji su u to vreme bili, a neki su i danas, državni funkcioneri. Za dolazak Rio Tinta u Srbiju glasala su četiri člana komisije: Ivica Kojić, Zorana Mihajlović, Mlađan Dinkić i Miroljub Labus. Da li su oni kompetentni da odluče da takva strana kompanija dođe u Srbiju i od naše zemlje pravi koloniju? – rekao je Kokanović.

Saopšteni su zahtevi Vladi i Ministarstvu rudarstva i energetike, među kojima su: hitan odlazak Rio Tinta iz Srbije, povlačenje svih punomoćja, istražnih prava i dozvola izdatih rudarskim kompanijama i njihovo preispitivanje, obelodanjivanje svih ugovora i obaveza koje je država preuzela, stavljanje narodne inicijative na dnevni red Skupštine Srbije, izmena Zakona o rudarstvu...

– Ukoliko naši zahtevi ne budu ispunjeni do prvog novembra, krenućemo u takve mere kakve Srbija još nije videla, koje će osetiti ne samo Beograd, ne samo Srbija. Od toga što budemo mi preduzeli za spas Srbije, srpskog nacionalnog bića i srpskog naroda posledice će imati i celo okruženje – navela je predsednica SEOS-a Ljiljana Bralović.

Glas javnosti je uživo pratio konferenciju, a šta je još rečeno, pogledajte u videu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR