Glas Javnosti

SEOS: Još čekamo odgovor Bujoševića – SVAKI GRAĐANIN MORA ZNATI ZAŠTO SU RUDNICI OPASNI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je da još nije dobio nikakav odgovor na pismo koje je 24. avgusta uputio generalnom direktoru Radio-televizije Srbije (RTS) Draganu Bujoševiću.

U pismu se traži da RTS, o istraživanjima i eksploataciji litijuma i bora, ali i o drugim potencijalnim i postojećim rudnicima, kao veoma važnim i aktuelnim temama poslednjih godina u Srbiji, upriliči emisiju koja bi okupila predstavnike svih zainteresovanih strana. To je, kako se konstatuje, od urgentnog značaja i RTS kao javno glasilo svih građana ove zemlje “ima obavezu da u najkraćem vremenskom roku organizuje emisije u kojima će ravnopravno učestvovati sve zainteresovane strane”.

– Poznato je da RTS u brojnim situacijama nije medijski javni servis svih građana Srbije i da brojne teme ne osvetljava objektivno, ali se odgovor na poruku koja je poslata lično, a zatim i kao otvoreno pismo, podrazumeva. Zato Dragana Bujoševića pozivamo da na naše pismo odgovori jasno i nedvosmisleno - bilo potvrdno, bilo odrično - jer tema rudarenja litijuma nije ni najmanje bezazlena da bi se o njoj ćutalo – navodi se u saopštenju.

Odsustvo odgovora moglo bi se smatrati potvrdom da televizija nije zainteresovana za budućnost naše zemlje i njenog stanovništva, da ne smatra važnim mišljenje stručnjaka i meštana ugroženih područja, da se ne vodi novinarskim kodeksom već ličnim interesima čelnika i, što je najvažnije, da postupa nasuprot zakonskim obavezama i ovlašćenjima, ocenjuju u SEOS-u.

Osim Zakona o javnim medijskim servisima na koji su se pozvali u pismu, iz SEOS-a u saopštenju dodaju da bi “osvetljavanjem samo one strane priče koju propagiraju multinacionalne kompanije i njihovi saradnici i prećutkivanjem stava naučnika i meštana ugroženih područja bio povređen i čl. 5 Zakona o javnom informisanju i medijima”.

– Do poslednjeg građanina naše zemlje mora doći zašto su rudnici litijuma opasni i zašto ih ni po koju cenu neće biti. Naš ključni problem nisu mediji, ali ćemo na informisanju insistirati bez obzira na sve druge događaje i aktivnosti – poručuju iz SEOS-a.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR