Glas Javnosti

SEOS: DOLAZIMO U BEOGRAD DA PODRŽIMO NARODNU INICIJATIVU, ministarka da se hitno izjasni o našim zahtevima!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zahtevamo od nove ministarke rudarstva i eneregetike da se hitno izjasni o našim zahtevima i nadamo se da podaci iz njene biografije ne znače da će se boriti za interese stranih korporacija i zemalja, već da će zastupati dobrobit Srbije i njenih stanovnika, saopšteno je iz Saveza ekoloških organizacija Srbije.

– Prethodna ministarka je otvoreno lobirala za strane kompanije, a protiv naroda, tako da želimo da čujemo i stav njene naslednice po pitanju Rio Tinta i drugih kompanija, a verujemo da je samim prihvatanjem ministarske fotelje upoznata sa svim detaljima ovog trenutno najistaknutijeg i najvažnijeg pitanja iz njenog resora – ističu u SEOS-u.

Podsećaju da je 30. oktobra u Gornjim Nedeljicama održan prvi SEOS sabor, čime je obeležen prvi rođendan organizacije.

– Najavili smo ranije da ćemo od prvog novembra, ukoliko nam ne budu ispunjeni zahtevi predati Ministarstvu energetike i rudarstva, preduzeti radikalnije mere i zaoštriti našu borbu. Na Saboru smo se dogovorili da ćemo sačekati prvu sledeću sednicu Skupštine na kojoj bi, prema našim saznanjima, trebalo da jedna od tačaka dnevnog reda bude i Narodna inicijativa koju smo zajedno sa organizacijom "Kreni promeni" prikupili i predali Narodnoj skupštini 18. juna – navodi se u saopštenju.

Tog dana će, kako najavljuju, doći u Beograd da poslanicima pomognu da donesu pravu i jedinu moguću odluku.

– Ukoliko pak poslanici ne usvoje Narodnu inicijativu i naše zahteve, dalje mere i korake ćemo blagovremeno najaviti. Borba tek počinje, u Nedeljicama na Saboru se jasno pokazalo da nema mesta umoru, ni odustajanju, te da nas je svakog dana sve više – poručuju iz SEOS-a i zahvaljuju svima koji su bili na Saboru i doprineli nezaboravnoj atmosferi jedinstva, razumevanja i rešenosti da se istraje u borbi za budućnost Srbije.

Pored Narodne inicijative kojom se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji, među zahtevima koje je SEOS predao septembra ove godine su: da se povuku sva punomoćja i dozvole koja su državna preduzeća i Vlada dale Rio Tintu i ostalim rudarskim kompanijama, da Rio Tinto odmah ode iz Srbije, da se ponište kupoprodajni ugovori napravljeni posle povlačenja uredbe od 20. januara ove godine, kao i da se obelodane svi ugovori i obaveze koje je država preuzela.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR