Glas Javnosti

Semberci brinu kome će prodati povrće

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Semberiji zabrinuti za plasman robe,kome prodati povrće

Semberski proizvođači ranog plasteničkog povrća, ovih dana, u vreme epidemije virusa korona, muku muče sa prodajom svojih proizvoda.
 Rezignirano nabrajaju sve nevolje koje su ih snalazile i dodatno otežavale težački život, od rata, suša, leda i oluja,poplava, pa do epidemije, koja će ih, kako kažu, totalno upropastiti.

Rajo Kojić (45), proizvođač povrća iz Donjeg Crnjelova kod Bijeljine, već desetak dana bere rani krastavac, ali ne zna šta s njim da uradi...

- Nakon dvadesetak godina bavljenja ovim poslom, prvi put u njivu ulazim sa maskom na licu, i prvi put mi je veći problem što je rodilo, nego da nije... Suočeni smo sa nerešivim problemom plasmana robe, jer je zbog epidemije zatvorena kvantaška pijaca, a na zelenoj je minimalan promet. Uskoro će stići salata, rotkvica, mladi luk, pa lokalna zajednica i Vlada RS moraju što pre reagovati i obezbediti makar prodaju u tržnim centrima, inače, propašće sav rod povrća - kaže Kojić.

Na Kojićevom imanju nekoliko sezonskih radnika, uglavnom žena, takođe sa maskama na licu, obavlja sadnju ranog paradajza.

- Ima straha od virusa, ali raditi se mora - kažu ove vredne žene. - Opremljene smo maskama i rukavicama, a kad završimo posao, opet izvršimo dezinfekciju radnih odela i obuće.

U seoskim prodavnicama manje je kupaca, ali je i kupovina osnovnih životnih namirnica kao što su ulje, šećer, so, brašno, ograničena.

Željko Aleksić kaže da je dobro dok ima brašna, sve ostalo se lakše nabavi:
- Lako ću ja podneti nestašicu limuna, ali moram nabaviti seme kukuruza da obavim prolećnu setvu, da obezbedimo hranu za stoku. Korona će proći, ali mi zimu ne smemo dočekati praznih ambara.

DAJ BOŽE DA SE OPAMETIMO

Na seoskoj česmi u centru sela, nekolicina meštana puni vodom kanistere. Kažu, sigurnije je sa arterskog bunara.

- Nisam video masku od služenja vojnog roka, a sad, eto, i po vodu sa maskom - kaže Pero Kokanović. - Svako zlo se nakačilo na čoveka. Ne možeš progledati na oba oka, pa to ti je... Daj bože, da nas ova epidemija malo opameti, da se poštenije odnosimo prema zemlji, vazduhu, vodi, prema šumama, pčelama... Kakve će biti posledice kad sve ovo prođe, samo bog zna. Ja se samo molim da ovo što pre prođe i da što kraće traje...

( Izvor:novosti.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR