Glas Javnosti

SEIZMOLOZI UPOZORAVAJU: Očekuju nas JOŠ JAČI ZEMLJOTRESI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zemljotres koji je juče pogodio Hrvatsku osetio se na gotovo celom prostoru bivše Jugoslavije. Potres u Hrvatskoj je najjači u poslednjih nekoliko meseci a seizmolozi upozoravaju da na ovim prostorima u narednom periodu možemo očekivati i još jače zemljotrese!

Građani iz svih krajeva Srbije juče su osetili podrhtavanje tla. Mnogi su primetili da im se pomera nameštaj po kući. Na društvenim mrežama masovno su se delili snimci ukrasa na jelkama koji se ljuljaju.

U Lazarevcu su, kako prenose lokalni mediji, stanari zgrade u Karađorđevoj ulici izašli napolje sa decom jer se građevina ozbiljno tresla.

Snažan zemljotres osetio se u delovima Crne Gore. U Severnoj Makedoniji je u 12.34 sati zabeležen zemljotres jačine 3,1 stepen, nedaleko od Štipa, a u Republici Srpskoj je obustavljena nastava u svim školama i zatvoreni su vrtići. Seizmolog Slavica Radovanović kaže da je zemljotres u Hrvatskoj još jedan dokaz da je počeo ciklus jakih zemljotresa na prostoru Balkana.

- Potrebno je da prođe duže vreme da bi se u istom regionu, primera radi, Zagreb-Petrinja, obnovio tako jak zemljotres. Ali postoje drugi prostori na Balkanskom poluostrvu gde jako dugo nije bilo jakih zemljotresa, a seizmička aktivnost je lagano rasla - upozorava Radovanovićeva za Telegraf.rs i dodaje da je teško reći koje će to drugo žarište biti.

- Postoje prostori i u Makedoniji, i u Bugarskoj, Rumuniji, pa i u istočnoj Srbiji u kojima mogu da se dogode jaki zemljotresi, a dugi niz godina nisu - navodi Radovanovićeva i dodaje da Kraljevo i Mionica nisu srpski maksimalni zemljotresi:

- Naši najjači zemljotresi su onakvi kakav je bio Rudnik, Svilajnac i Lazarevac.

Branko Dragićević, direktor Republičkog seizmološkog zavoda, rekao je za Kurir da su podrhtavanja tla normalna seizmološka pojava i da ih možemo očekivati i u narednom periodu:

- Zasigurno ćemo i u narednom periodu imati ovakve zemljotrese. U Seizmološkom zavodu Crne Gore kažu da je aktivnost regiona povećana i da sve češće dolazi do većih podrhtavanja tla.

- Aktivnost regiona jeste povećana i dolaziće i do daljih, a možda i većih podrhtavanja tla - rekli su iz Seizmološkog zavoda Crne Gore.

Podsetimo, u Hrvatskoj se za 31 sat dogodilo 14 potresa. U Srbiji je 13. decembra registrovan zemljotres u okolini Paraćina magnitude 3,6 jedinica Rihterove skale. U Albaniji je početkom decembra registrovan potres jačine 4,4 po Rihteru, a u novembru i dva zemljotresa u BiH.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR