Glas Javnosti

Седамнаеста годишњица терористичког напада 11. септембра у Њујорку

Društvo
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 11.09.2018.

На данашњи дан обележава се 17 година од најсмртоноснијег напада на тлу Сједињених Америчких Држава још од напада Јапана на Перл Харобор у Другом светском рату.

Скоро 3000 људи изгубило је животе у нападима 11. септембра, које је Њујорк Тајмс назвао “најгорим и најодважнијим нападима у америчкој историји”. Овај дан био је и најсмротноснији дан за америчке ватрогасце – 343 је погинуло у покушајима гашења пожара.

Једанаестог септембра 2001. године, 19 милитаната повезаних са терористичком организацијом Ал-Каида отели су четири авиона и извршили самоубилачке нападе на четири мете у САД. Један од авиона, захваљујући отпору путника, погодио је поље у Пенсилванији, други Пентагон, главно седиште Министарства одбране САД, а преостала два су ударила у Куле близнакиње Светског трговинског центра у Њујорку.

Нешто пре девет часова ујутру, Боинг 767 компаније Америцан Аирлинес, напуњен са 20000 галона авионског горива, ударио је у северну кулу Светског трговинског центра. Удар је за собом оставио велико оштећење на осамдесетом спрату овог небодера од 110 спратова, на месту одузевши животе стотина људи и заробивши још стотине на вишим спратовима.

Док је трајала евакуација, телевизијске камере преносиле су слику овог догађаја који је изгледао као несрећан случај, када је други Боинг 767 исте авио компаније ударио у шездесети спрат друге куле.

Неки од терориста живели су у САД годину дана пре самог напада, похађајући часове у америчким комерцијалним школама летења. Други су ушли у земљу неколико месеци пред напад и они су били “мишић” комплетне операције.

Падом Кула близнакиња оштећена је једна од најкоришћенијих деоница њујоршког метроа. Таваница метроа морала да је да буде комплетно реновирана, а око 300 метара линије морало је да буде обонвљено.

Метро је почео са саобраћањем овом деоницом након скоро две деценије, а поновно отварање је одржано свега неколико дана пре обележавања седамнаесте годишњице од терористичког напада.

Поводом обележавања ове годишњице пада авиона линије 93 у Пенсилванији, подигнут је споменик под називом “Кула гласова” (“Тоwер оф Воицес”).

Споменик је подигнут у већ постојећем меморијалном парку, висок је скоро 30 метара и отеловљење је музичког инструмента са 40 цеви у којима ветар креира музику као успомену на 40 жртава овог напада.

Глас јавности / ДАНАС / од 11.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR