Glas Javnosti

Sedam fakulteta odlučilo se za uvođenje testa sklonosti, pored državne mature. Srednjoškolci traže odlaganje projekta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od ukupno 31 fakulteta Beogradskog univerziteta, 20 je dostavilo rektoratu odluke svojih organa o tome na koji će način vrednovati državnu maturu koja je planirana da se uvede naredne godine, piše Politika.

Među njima je sedam visokoškolskih ustanova koje su se opredelile da organizuju i poseban ispit za proveru sklonosti i sposobnosti. To su Farmaceutski, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, FON, Stomatološki, Veterinarski, Medicinski i Arhitektonski.

Predstavnici neformalnog udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo” tražili su da se odustane od „ovakve državne mature”, koju smatraju nedorečenim konceptom punim nedostataka. 

– Najvažnije primedbe su da ovakva državna matura nedovoljno proverava znanje, što je primoralo fakultete da uvedu dodatne ispite, što će značiti da umesto dosadašnjeg jednog prijemnog mi treba da polažemo tri ili više ispita u okviru državne mature i još dodatne takozvane provere sklonosti i sposobnosti. Dalje, baš zato što su među osnovnim funkcijama državne mature sertifikacija i selekcija, ona je vrlo nefer prema srednjoškolcima jer ih izjednačava u pogledu obaveznih predmeta koje ne uče svi srednjoškolci po istom planu i programu, nemaju isti broj časova gimnazijalci i njihovi vršnjaci iz neke srednje stručne škole, a treba da rešavaju identičan maturski test – pojašnjava Luka Babić, autor peticije protiv uvođenja državne mature i predstavnik udruženja “I mi se pitamo”.

Srednjoškolci će nadležnima predložiti da se od juna 2024. godine uvede probni period u trajanju od nekoliko godina u kome bi fakulteti upisivali studente na osnovu prijemnih ispita kao do sada, dok se državna matura sprovodi paralelno za završetak srednje škole.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR