Glas Javnosti

Savićima vraćaju dete! Ministar Đorđević obećao da preuzima slučaj i donosi odluku što pre

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministar za rad Zoran Đorđević kazao je na vanrednoj konferenciji za novinare da će učiniti sve da se supružnicima Borisavu(48) i Biljana Savić (52) iz Beograda uskoro vrati usvojeno dete, koje je oduzeto greškom radnika Centra za socijalni rad. On je objasnio da će u skladu sa tim danas biti formirana tročlana komisija.

Kao što sam obećao i porodici Savić, sve odluke koje budemo donosili javiću prvo njima. Radi se o maloletnom detetu, odluke treba donositi u skladu sa zakonom sa jedne strane, a treba da budemo brzi i efikasni, jer će ovo na dete da ostavi trag. Kao odgovorni ljudi gledaćemo da ovaj proces završimo što pre. Danas smo doneli jednu odluku a to je da po članu 56 imamo pravo u ovom slučaju da preuzimamo slučaj od Pokrajinskog sekretarijata i da krenemo u analizu da li i o kakvim propustima se radi, i da donesemo odluku što pre. Radićemo u skladu sa zakonom i u interesu deteta. Kao otac, mogu da vam kažem da ćemo uraditi što pre. Od petka do danas sam razgovarao sa ljudima iz Ministarstva, postoje propusti u radu, ali to nije nešto što možemo da uradimo brzo - rekao je ministar Đorđević.

Prema njegovim rečima danas će biti oformljena komisija od 3 člana, koja će njemu dostavti propuste, kako bi se nadomestile proceduralni problemi, i da se vrlo brzo donese odluka da se dete vrati onima kojima je oduzeto.

On je rekao da sve što budu donosil, biće prvo obaveštavana porodica.

Nadamo se već u toku ove nedelje, da se isprave greške i da dete bude predato na usvajanje Savićima - rekaoje ministar.

Njima je, da podsetimo, Centar za socijalni rad u Subotici dao na usvajanje devojčicu, pa oduzeo, jer su socijalni radnici napravili niz propusta. Savićima je ćerka data na prilagođavanje u oktobru prošle godine. Polovinom prošlog meseca su dobili i rešenje o usvojenju. Devojčica je sa njima provela skoro osam meseci, da bi im prošlog ponedeljka iz Centra za socijalni rad javili da moraju da vrate dete u utorak.

Odmah su van snage stavljena rešenja o prilagođavanju i usvojenju, slučaj je predat tužilaštvu i policiji, a ministar za rad Zoran Đorđević je krajem prošle nedelje smenio direktorku Centra za socijalni rad u Subotici, i preuzeo ceo predmet od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku.

Bračnom paru Savić, Biljani i Borisavu, da podsetimo, dete je uzeto, jer se majka ne uklapa u starosnu granicu. Porodični zakon, naime, propisuje da razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika ne može biti manja od 18, niti veća od 45 godina kao i da, izuzetno, ministar nadležan za porodičnu zaštitu može dozvoliti usvojenje licu koje je starije od usvojenika manje od 18 godina ili licu koje je starije od usvojenika više od 45 godina - ako je takvo usvojenje u najboljem interesu deteta.

Devojčica je nakon oduzimanja od Savića bila u hraniteljskoj porodici.

(Izvor Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR