Glas Javnosti

Savići imaju poruku za sve koji bi da usvoje dete: Voleli bismo kada bi se povelo više računa o deci bez roditeljskog staranja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bračni par Borisav i Biljana Savić, kojima je Ministarstvo za rad danas vratilo trogodišnju usvojenu ćerku, a koja im je pre desetak dana oduzeta zbog proceduralne greške tokom postupka usvajanja, kažu da će svu svoju pažnju i ljubav usmeriti ka ćerki, koju su uprkos svim preprekama, uspeli da vrate u roditeljski dom.

Borisav Savić ističe da će njegova supruga i on pokušati da ostave iza sebe ovaj stresni period kroz koji su prolazili proteklih dana i apeluje na državu i institucije da se malo više pozabave problemom usvajanja dece.

-Voleo bih kada bi se od ovog momenta povelo više računa o deci bez roditeljskog staranja. Da nam svima bude zajednički cilj da te dece bude što manje. Moj apel je da se država i institucije malo više pozabave ovim problemom, da zakonska regulativa bude jasnija, čistija, da nadležnost može da prebaci iz Centara za socijalni rad, pošto su prenatrpani, na sud, čime bi se izbeglo da se ovakve stvari dešavaju, navodi Savić.

Njegova supruga i on u razgovoru za portal Nova.rs navode i da bi želeli da ohrabre sve parove, koji se dvoume oko usvajanja, da uđu u postupak.

-Supruga i ja bismo ohrabrili sve ljude da uđu u postupak usvajanja, da ga shvate ozbiljno, da sve obuke shvate isto tako, jer jedino na taj način mogu da se pripreme za sve i da shvate o čemu se tu radi. Ovo nije ni malo jednostavna procedura, mi smo imali sreću što je naše dete odraslo u takvoj hraniteljskoj porodici, gde joj je bila pružena ogromna ljubav, i samo smo nastavili njihov posao. Bilo je teško, ali smo uspeli, kažu supružnici.

Savići navode i da je najbitnije da se ceo ovaj slučaj pozitivno završio i da je ćerka ponovo sa njima.

-Imali smo sreću da je ona ovo shvatila kao da je bila na raspustu kod bake i deke i da se sada vraća kući. Htela je da gleda crtaće, šeta kucu.. Najbinije je da je sve konačno došlo na svoje mesto, dodaje Savić.

Podsetimo, bračni par Savić morao je prošle nedelje, tek usvojenu ćerku, da vrati zbog proceduralne greške koju su napravili radnici Centra za socijalni rad u Subotici i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku. Savićima je ćerka data na prilagođavanje oktobru prošle godine, a oni su 15. maja dobili neophodno rešenje o usvojenju.

Devojčica je sa njima provela skoro osam meseci, da bi im prošlog ponedeljka iz Centra za socijalni rad javili da moraju da vrate dete u utorak, zbog starosne razlike između jednog usvojitelja i devojčice. Odluku o vraćanju deteta danas je donela četvoročlana komisija, koju je imenovalo Ministarstvo za rad, a koje je imalo zadataka da utvrdi sve okolnosti i propuste napravljene u ovoj slučaju. Odluku je potom potpisao i ministar za rad Zoran Đorđević.

(Izvor: Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR