Glas Javnosti

SAVEZ 90 ZELENIH SRBIJE uputio SAUČEŠĆE narodima BALKANA povodom velikih POŽARA: Naš prioritet je uvek zaštita ljudskih života

Društvo
Autor: Glas javnosti

Savez 90 zelenih Srbije, izrazio je veliku zbrinutost i uputio saučešće povodom požara u Grčkoj, Turskoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji, koje se već danima bore sa vatrenim stihijama širom zemlje, a u kojima ima i poginulih.

Đura Vlaškalić, predsednik udruženja i svi članovi Saveza 90 zelenih Srbije saglasni su da se moraju preduzeti mere za zaštotu prirodne okoline i kritične infrastrukture radi spašavanja ljudskih života.

- Naš prioritet je uvek zaštita ljudskih života, a zatim zaštita imovine, prirodne okoline i kritične infrastrukture. Šumski požari, pokazuju zaista stvarnost klimatskih promena. Sve države Zapadnog Balkana se moraju uhvatiti u koštac i moraju biti svesne klimatskih promena i urušavanja životne sredine, jer je ovo samo opomena za ono što dolazi... - navodi se u saopštenju.

Iz Saveza naglašavaju da su klimateske promene u Srbiji sve vidljivije.

- Inače, klimatske promene u Srbiji su sve vidljivije, da ugrožavaju zdravlje i prihode stanovnika, kao i da država odugovlači u borbi protiv klimatskih promena. Svest se mora promeniti i probuduti kod građana, a to jedino uz pomoć Saveza 90 Zeleni Srbije. Obnavljanje i zaštita prirode jedna je od najvažnijih strategija Saveza 90 Zelenih Srbije u borbi protiv klimatskih promena, ali ne samo iz očiglednog razloga uklanjanja ugljen dioksida iz vazduha. Šume, močvarna područja i drugi ekosistemi deluju kao zaštitni slojevi protiv ekstremnih vremenskih prilika, štiteći kuće, useve, zalihe vode i ključnu infrastrukturu - kaže se u saopštenju.

Iz saveza kažu da ne žele ništa da nameću već da mole i upozoravaju na opasnosti i potrebu za odgovornim ponašanjem.

- Savez 90 Zelenih Srbije svojim Programom ne želi da nameće, već da upozori, moli i savetuje kolege iz sveta politike, građane i privrednike da budu dnevno mudri i životno odgovorni kada planiraju i donose odluke koje utiču na našu zemlju njenu održivost i zajedničku budućnost - kažu iz Saveza.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR