Glas Javnosti

SAUDIJSKA ARABIJA OTVARA VRATA: Srpski proizvodi osvajaju svet, stižu još dva investitora

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da Saudijska Arabija otvara tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije i da su u toku pregovori sa još dva investitora.

- Juče nam je potvrđeno da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije - goveđe meso, jagnjeće meso, mleko i mlečne proizvode, a potpisali smo i sporazum sa Indonezijom, oni otvaraju prvo za jabuku, za kukuruz, pa idemo dalje na nova tržišta - kaže Branislav Nedimović, a prenosi RTS.

Ministar je takođe naglasio da se vode pregovori sa dva velika investitora iz Egipta i Kine koji se bave preradom kukuruza.

- I jedan i drugi se bave prepardom kukuruza i proizvodnjom glukoze, nekih sirupa i proizvoda za farmaceutsku industriju . To su finalni premium proizvodi od kukuruza. Njima je ideja da prerađuju oko pola miliona tona kukuruza. To su ozbiljne stvari.

Još je dodao da je ministar poljoprivrede Egipta najavio da će u martu doći u Srbiju baš zbog realizacije te investicije.

- To je jako dobro jer više ne moramo da prodajemo sirovinu nego radimo poluproizvod ili finalni proizvod koji je mnogo skuplji. To je cilj poljoprivrede - ističe ministar.

Osim ovih, Nedimović se dotakao teme mineralnih đubriva rekavši da sada postoje povoljni uslovi za nabavku, ali i organske poljoprivrede ističući da je to sektor sa najvećim rastom izvoza u prethodnoj godini od 94 odsto.

ŽIVOTNA DRAMA DRAGANE LOVČEVIĆ: BITKA SA ĆERKOM SUDIJOM DO POSLEDNJEG DAHA



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR