Glas Javnosti

SATIRANJE MLADENOVCA: GRAD NA IZMAKU SNAGA

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Obećanje ludom radovanje, dobra stara izreka koja vrlo uverljivo opisuje dugogodišnje stanje u kom već nekoliko decenija žive građani Mladenovca.

Mladenovac, grad sa nešto više od 50.000 ljudi, nekada industrijski grad sa 17.000 zaposlenih, velikim brojem industrijskih postrojenja, sada već decenijama čeka na davno obećane investicije i ulaganja.

Grad u kom se više ništa ne dešava, tih i umoran, istrosen kao i njegovi stanovnici.

Jedino mesto u gradu koje i dalje vri od gužve, za razliku od nekadašnjeg nadvožnjaka kojim je na stotine radnika žurno išlo na posao i vraćalo se iz Minela, Makovice, Keramike, Crvene Zvezde, Kobesta, Progresa i brojnih drugih fabrika, danas je autobuska stanica Lasta. Odatle ogroman broj mladih, i onih malo starijih, svakodnevno vode bitku ko će uspeti da uđe u sledeći autobus i pohrli ka Beogradu, uglavnom da zaradi koru hleba. Tek poneko sa entuzijazmom, nadajući se da će nešto da promeni. Ono malo preduzeća koja su uspela da prežive tranziciju rade sa malim kapacitetima.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije, u saopštenju za 2019. godinu, stoji da je u Mladenovcu ukupno zaposleno 10.080 građanja (u svim oblastima).

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Minel Trafo d.o.o (@mineltrafo) on

 

 

O trenutnom stanju u Mladenovcu u prilog govori i činjenica da je pomoćnik predsednika opštine Mladenovac Mikan Mirosavić 27.05.2020 uputio pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem moli za pomoć oko dovođenja novih investicija u Mladenovac. U ovom pismu žalio se na Ministarstvo privrede, Razvojnu Agenciju Srbije i Privrednu Komoru Srbije. Osvrnuo se i na činjenicu da se već godinama ponavlja situacij,a da se tokom predizborne kampanje obećavaju velike investicije i zapošljavanje, a posle izbora se na sve to ćuti.

 

  

 Zamenik Gradonačelnika Beograda 19.10.2019. Vesić, naveo je da će u 2020.  Mladenovac imati budžet od skoro milijardu dinara, dok je pre pet godina ta cifra iznosila 520 miliona dinara. Prema Vesićevim rečima, grad finansijski bolje stoji i mnogi problemi će konačno moći da počnu da se rešavaju, ono što je cilj ove vlasti, prema njegovim rečima jeste da svaka opština ima po jednu veliku fabriku.

- Mladenovac je imao više od jedne velike fabrike ali se čak ni ne nazire rešenje za bilo koju od upropašćenih firmi. 

Sledeće obraćanje vladajuće stranke, licem u lice, Mladenovčani su imali priliku da čuju, naravno pred minule izbore. Svojim prisustvom udostojio ih je predsednik beogradskog odbora Srpske napredne stranke Nebojsa Stefanović. U svom obraćanju Mladenovčanima, za razliku od prethodnih puta, Nebojša Stefanović nije želeo mnogo da govori na temu fabrika koje je, kako je rekao, uništila prethodna vlast. Njegov govor bio je usmeren na pomoć i podršku penzionerima kojima je poručio da se na njih računa, kad je u pitanju obnova i jačanja grada!? Jer, kako mu se čini, penzioneri imaju više energije za to nego današnja omladina.

Evo kako je izgledalo druženje penzionera sa predstavnicima vlasti u Mladenovcu tokom predizborne kampanje:

 

 

Govorio je takođe i o jačanju poljoprivrede subvencijama. Medutim, ono što posle izbora ostaje nejasno jeste da li će i kada neko ozbiljnije razmotriti mogućnost investiranja u sve one fabrike koje zjape prazne, tamo daleko u nekom Mladenovcu. Dok se to ne desi, ljudima ostaje samo da čekaju, obećanja su već siti. Trbuhom za kruhom u veliki grad, Beograd.

(Izvor: M.T)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR