Glas Javnosti

Šarčević: Fakulteti će biti otvoreni za studente od 18. maja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svi studenti koji budu dolazili iz inostranstva moraju imati potvrdu sa negativnim testom na korona virus koji nije stariji od 72 sata

Fakulteti u Srbiji su zatvoreni već oko dva meseca zbog pandemije korona virusa, što je izazvalo probleme i studentima i predavačima.

Odlukom Ministarstva prosvete od 18. maja na fakultete se vraćaju tri kategorije studenata - oni koji su prijavili aprilski rok, apsolventi koji imaju još obaveza i studenti koji moraju da odrade praksu, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kako se navodi iz ministarstva, junski ispitni rok će biti organizovan po redovnom planu i programu.

Iz susednih zemalja - Hrvatske, Republike Srpske, Crne Gore očekuje se dolazak nešto manje od 10.000 studenata koji studiraju u Srbiji, što je potencijalni rizik zbog korona virusa.

Ministar kaže da će svi studenti koji budu dolazili u Srbiju morati da imaju potvrdu sa negativnim testom na korona virus, i naglasio da je u razgovoru sa ministrima prosvete iz regiona dogovorio da svi studenti budu testirani besplatno.

"Preko visokoškolskih ustanova studentima će biti prosleđeni mejlovi sa obaveštenjem kome treba da se jave i gde se organizuju testiranja. Test ne sme da bude stariji od 72 sata. Testiranje će biti besplatno", rekao je Šarčević.

On je podsetio da iz RS u Srbiji studira oko 6. 000 studenata iz Crne Gore oko 2.900 i oko 430 iz Hrvatske.

 

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR