Glas Javnosti

Шарчевић: Дипломе стечене у Србију нису под знаком питања

Društvo
Autor: Danas.rs/ foto: facebook.com

Министар просвете Младен Шарчевић казао је да дипломе стечене у Србију нису под знаком питања у иностранству, нити је тамо на било који начин угрожено њихово признавање приликом наставка школовања или запошљавања.

Шарчевић је за издање београдског листа „Блиц“ за петак рекао да ће у априлу бити потписан споразум Србије с Кином о директном признавању диплома за средње школе и факултете.

„То говори да су дипломе из Србије стабилне и валидне“, казао је министар.

Шарчевић је навео да је Европска асоцијација за обезбеђење квалитета у високом образовању (ЕНQА) регулише да ли се квалитетно акредитују високошколске установе, а не дипломе.

„То су два одвојена колосека. Одлука нема никакве последице по дипломе, нити шире посматрамо, утиче квалитет нашег високошколског образовања, нити значи да је квалитет опао“, казао је Шарчевић.

Он је додао да нико од ранијих министара просвете, који се оглашавају, није покренуо кључна питања у вези са образовним системом Србије.

„Нису ништа пипнули, али ето сада се и они оглашавају. Европска асоцијација ЕНQА је бившу Комисију за акредитацију и проверу квалитета (КАПК) ставила из пуноправног чланства у чланство под надгледањем, јер то тело није било независно“, навео је Шарчевић.

Он је казао да је основано Национално тело за акредитацију (НАТ) и да је то „независно тело“, на које сада иду пријаве за акредитацију високошколских установа.

„НАТ има свој Управни одбор, Етички одбор, а у оквиру тог тела формирана је нова комисија за акредитацију и проверу квалитета (КАПК). Министарство нема право да се меша у рад тих тела и то јавност мора да зна“, рекао је Шарчевић.

По његовим речима, његово Министарство темељно ради на реформи образовања, која мора да „све ствари доведе на виши ниво“.

„Министартсво излази са Акционим планом током овог месеца, стратегија је пред јавности у јуну, а закони у којима су тражене измене су на јесен. Ми свој део радимо, међутим, морају и други да одраде свој део посла“, рекао је министар просвете за Блиц.

По наводима појединих медија, Србија је изгубила и чланство у ЕНQА и валидност диплома стечених у Србији.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR