Glas Javnosti

Sanacija nesanitarne deponije – smetlišta u Dobanovcima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Grad Beograd, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita životne sredine i upravljanje otpadom, preuzeo je aktivnosti na evidenciji postojećih nesanitarnih deponija na svojoj teritoriji, kao i aktivnosti na izradi projekata sanacije i remedijacije postojećih nesanitarnih deponija – smetlišta.

Sekretarijat je u toku 2023. izradio idejni projekat sanacije nesanitarne deponije u Dobanovcima, a zatim započeo radove na njenoj sanaciji. Radovi na sanaciji otpočeli su septembra 2023. godine. U prvoj fazi urađeno je razdvajanje komunalnog, građevinskog i ostalog otpada sa nadzemnog dela nesanitarne deponije. U toku je i druga faza radova, separacija otpada na projektovane frakcije, kao i utovar, transport i deponovanje inertnog i komunalnog otpada na sanitarnoj deponiji Vinča.

Osnovni cilj ovih aktivnosti jeste sanacija nesanitarne deponije na ovoj lokaciji, a sa druge strane ove aktivnosti predstavljaju pripremne radove na izgradnji centra za sakupljanje otpada koji će se formirati na ovoj lokaciji. U skladu sa Lokalnim planom upravljanja otpadom Grada Beograda 2021–2030, u ovom centru će se od kraja 2024. godine vršiti tretman kabastog otpada koji će se sakupljati na teritoriji grada Beograda, saopšteno je iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR