Glas Javnosti

Самоизолација за запослене – нема одговора на правна питања

Društvo
Autor: rts.rs

Препорука Владе да грађани који су боравили у подручјима која су жаришта коронавируса остану код куће 14 дана у самоизолацији отворила је бројна практична питања. Једно од њих је – како да радници на послу правдају изостанак и колику ће плату примити?

Самоизолација због могућег вируса свакако не звучи као нешто у чему бисмо уживали. Али, када после прихватања ситуације и бриге због могуће болести почнете да размишљате о практичним проблемима, тек тада можете схватити у каквој муци сте се нашли.
Поред тога што у самоизолацији није баш лако организовати колико-толико нормалан живот, једна од брига која може да мори запослене је – како оправдати недолазак на посао? Да ли се за изолацију сами одлучујете или треба да добијете дозволу претпостављеног? Који папири су неопходни за то? Како их доставити ако морате бити код куће? Колику плату ћете примити за тај месец?

Има оних послова које можете обављати и од куће, док сте у изолацији, па сам посао не мора да трпи. Али шта са онима чије радно место подразумева долазак у предузеће, а ви морате бити у изолацији? Како примити плату за две недеље које нисте били у могућности да радите?

Јасно је да отварање боловања у овом случају није могуће, јер ако сте у самоизолацији не значи да сте нужно и заражени. Ипак, одлуком да поштујете препоруку не би требало да будете ускраћени за део плате.

Ступили смо у контакт са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и Министарством здравља, али још нисмо добили одговоре на ова питања.

Плаћено одсуство могуће решење
Правник Олга Вучковић Кићановић из Центра за радно право и људске ресурсе "Фидес" каже да би ситуацију требало решити плаћеним одсуством.

Истиче да нема основа да се добије боловање уколико нисте болесни, али да радници не могу остати ускраћени за део плате због две недеље одсуства с посла.

Наглашава да ће вероватно бити проблематично то што ће у недостатку јасних критеријума послодавци ад хок одлучивати о плаћеним одсуствима и да ће се то разликовати од предузећа до предузећа.

"То је проблематично, јер сви радници у самоизолацији имају исти ризик, али неће моћи сви да остваре једнака права", наводи Вучковић Кићановићева.

Поред тога, како каже, могуће су и злоупотребе тог плаћеног одсуства.

У сваком случају, сматра да су неопходне званичне инструкције надлежних институција о поступањима у овој ситуацији.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR