Glas Javnosti

Samo nam je još ovo trebalo! Analizira se prisustvo virusa Zapadnog Nila u Beogradu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svi mislimo kako da se zaštitimo od korone. Ne postoji grad u Srbiji, ni opština u Beogradu u kojem koncentracija komaraca trenutno nije visoka. Iako su realne mogućnosti da među njima ima zaraženih virusom Zapadnog Nila, on zasad, prema zvaničnim podacima, kod ovih insekata nije detektovan.

U Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu, u toku su analize na prisustvo ovog virusa u komarcima u srpskoj prestonici.

Takođe, Zavod, koji je godinama bio zadužen za tretiranje komaraca u Beogradu, počeo je da ih da prska oko bolnica u kojima su pacijenti zaraženi koronavirusom. Za uništavanje komaraca u ostatku grada, zaduženo je preduzeće “Gradska čistoća”.

“Analize na prisustvo virusa Zapadnog Nila u komarcima su u toku i o rezultatima ćete biti blagovremeno obavešteni”, kažu u Zavodu.

Na pitanje zašto je u Beogradu velika količina komaraca i kada su poslednji put tretirani, kažu da je ove godine kasnila sezona ovih insekata:

“Sezona aktivnosti komaraca je u letnjim mesecima, obično tokom maja, juna i jula meseca. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova tokom maja, sezona je ove godine kasnila. Tretiranje komaraca je od ove godine u nadležnosti novoformiranog sektora pri Gradskoj čistoći”, rekli su u Zavodu za biocide.

Nova raspodela posla

Sa druge strane, u JKP “Gradska čistoća”, ističu da oni još nisu izolovali virus Zapadnog Nila među komarcima.

“Oformljena laboratorija sektora ekologije i unapređenja životne sredine, JKP ‘Gradska čistoća’ dosadašnjim Real Time PCR analizama komaraca, koje se rade svakodnevno nakon izvršenog monitoringa na teritoriji Beograda, nije detektovala virus Zapadnog Nila u domaćim vrstama kuleks pipiens, koji predstavljaju vektore prenosioce za ovaj virus. Takođe, ni u drugim vrstama komaraca još uvek nije detektovan virus”, navode u “Gradskoj čistoći” u kojoj dodaju da se komarci redovno tretiraju.

Za to vreme, Zavod za biocide suzbija komarce u kovid bolnicama, a na osnovu odluke Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, sa ciljem da se zaštiti stanovništvo od te bolesti, ali i pojačala zaštita pacijenata i medicinskih radnika.

“Do sada su tretirane dve COVID bolnice u Beogradu (Arena i VMC), a večeras će biti tretirane i sve preostale beogradske kovid bolnice. Za sutra ujutru je planiran tretman bonice u Mladenovcu”, naveli su u Zavodu.

U ovoj ustanovi podsećaju da su najoptimalnije temperature za aktivnost komaraca one između 20 i 25 stepeni, ali i da aktivnost, takođe, zavisi i od toga kojoj vrsti komarci pripadaju.

Virus Zapadnog Nila, odnosno Vest Nail, može biti potvrđen samo kod našeg domaćeg, kuleks pipiens komarca.

Groznica Zapadnog Nila koju prenose komarci stigla je u Srbiju 2012. godine. Iako se isprva mislilo, da su je doneli azijski tigrasti komarci, ispostavilo se da su se njome zarazili naši domaći.

Ne prenosi se s čoveka na čoveka

Na sreću, zapadnonilski virus ne prenosi se kontaktom među ljudima, ali može putem transfuzije krvi, transplantacijom organa, transplacentarno sa majke na dete i dojenjem.

Osoba se može zaraziti samo ako je ujeo zaraženi komarac, a simptomi bolesti se javljaju za tri do 14 dana posle uboda.

Kod oko 80 odsto inficiranih ovo oboljenje protiče bez simptoma, dok ostatak ima blagu kliničku sliku. Teška klinička slika razvija se kod jednog na 150 obolelih, a u riziku od takvog razvoja bolesti su osobe iznad 50 godina i one koje imaju neko hronično oboljenje poput depresije i kardiovaskularnih bolesti.

Naime, teži oblik bolesti karakteriše upala mozga (encefalitis) i nema nikave karakteristike po kojima se razlkuje od ostalih encefalitisa.

Pored groznice i glavobolje, u kliničkoj slici dolazi do pojave ukočenosti vrata, dezorijentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize… Ozbiljne neurološke manifestacije uključuju gubitak koordinacije mišićnih pokreta, zapaljenje kičmene moždine…

Najrasprostranjeniji virus koji prenose insekti

Ovaj virus prvi put je izolovan i identifikovan upravo u oblasti Zapadni Nil u Ugandi 1937. godine. Danas je ovaj virus najrasprostranjeniji arbovirus odnosno virus koji se prenosi insektima na svetu, a rezervoar zaraze su ptice, uglavnom gavrani i čavke.

Inače, cirkulacija ovog virusa prisutna je svuda na Evropskom kontinentu još od 60-ih godina prošlog veka. U Bukureštu je 1996. godine izbila prva epidemija među ljudima. Tokom 2010. godine ekološki faktori u Centralnoj Evropi i zemljama Mediterana su pogodovali transmisiji virusa Zapadnog Nila na ljude, tako da je u oblasti centralne Makedonije u severnom delu Grčke prvi put registrovana epidemija ovog oboljenja među ljudima.

Simtpomi

Blaga klinička slika:

– groznica,

– glavobolja,

– mučnina,

– povraćanje

Teška klinička slika:

– upala moždanih ovojnica

– upala mozga

Mere prevencije:

– Ne boravite u područjima gde su tigrasti komarci

– Nosite odeću koja pokriva noge i ruke

– Ne izlazite se komarcima u vreme perioda najintenzivnije aktivnosti – u sumrak i u zoru.

– Koristite zaštitne mreže protiv komaraca na vratima, prozorima i oko kreveta.

– Najmanje jednom nedeljno ispraznite vodu iz saksija za cveće, posuda

– Uklonite odbačene gume i druge predmete u kojima može da sa sakupi stajaća voda.

(Izvor Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR